Системата за видеонаблюдение на търговията с горива беше демонстрирана в петък. Чрез камери с висока резолюция държавата ще следи пътя на дизела и бензина от танкерите буквално до резервоарите ни.

В момента всички сигнали за злоупотреби се събират на едно място – специален контрабанден център.

Информацията идва от „Морската администрация“, „Гранична полиция“, ДАНС, данъчните и митниците.

Създателите на системата са категорични, че човешка намеса в нея не може да има. Чрез нея ще се следят всички граници на страната. Идеята е борбата с контрабандата при горивата да постигне резултати като при цигарите, където, според премиера, незаконната търговия е намаляла от 34 до под 5%.

„Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивият сектор в търговията с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското му положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Премиерът Бойко Борисов заяви преди демонстрацията:

„Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Екипите на ДАНС, ГДБОП ще работят съвместно в строго изолирано помещение. По този начин екипите ще се стиковат по-бързо при проверките. Досега поради липсата на стиковка, не е това ефектът, който искаме“.

През 2015 г. беше създаден координационен център за борба с контрабандата. Той успешно контролира възловите сектори за държавата, които формират фиска“, каза в стъпителното си слово шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!