Британският премиер Тереза Мей ще се срещне днес с германския канцлер Ангела Меркел за обсъждането на въпросите свързани с Брекзит. Това съобщава агенция Прес асосиейшън, позовавайки се на канцеларията на британския премиер.

Тереза Мей също така ще обсъди Брекзит със своя холандски колега Марк Рюте в Хага в опит да получи гаранции от европейските лидери, че така нареченият „бекстоп“ в Северна Ирландия /режим на подкрепа на престоя на региона в състава на Митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар след настъпването на преходния период на Брекзит/ ще носи временен характер.

Мей отложи за неопределено време парламентарното гласуване на договора с ЕС относно условията за излизане на страната от състава на съюза. Пред Камарата на общините тя призна, че планираната първоначално за 11 декември процедура няма да се състои, защото правителството няма шансове за успех.

Причината за това е, че постигната с ЕС договорка за бъдещия статут на Северна Ирландия не устройва мнозинството от политическите сили в Обединеното кралство.

На 25 ноември лидерите на страните от Европейския съюз утвърдиха споразумението с Великобритания за Брекзит. За да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от Европарламента и Уестминстър. Самият Брекзит трябва да се състои на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период. Той ще продължи до края на 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!