В Банско започна тестването населението с осигурените над 4 000 теста. Първи се тестваха рентгенолозите от Разлог, след тях служителите на Спешната помощ и полицията. По график следват жителите на курортния град от рисковите групи.

„Това са най-рисковите групи, които още от самото начало – от въвеждането на извънредното положение, а впоследствие и през карантинния период, бяха в непосредствен контакт с хора, включително и с болни, преминали през стадий на заболяването. Малко промяна въведохме, защото бяхме уверени от здравните служби, че трябва да преминат най-напред рентгенолозите от МБАЛ-Разлог, след това медиците от Спешния център и служителите на полицейското управление”, каза кметът на Банско Иван Кадев.

По думите му с тестовете, които са получени в Банско, ще могат да се изследват повече от половината от жителите на общината.

„Доколкото имам информация, около 15-20 минути са необходими за тестването на един човек, това означава приблизително по 4-5 души за един час. Ще работят два екипа“, добави Кадев.

Графикът вече е изготвен, всеки знае кога е часът му за тестване. Органите на МВР и общинските власти следят за реда на изследваните, за да няма струпване на хора.

 

„Тестовете за община Банско са повече от 4000. Има откази от хора, които казват, че не виждат необходимост от това, тъй като не са били в допир със заразени. Всичко е доброволно в крайна сметка“, завърши кметът на Банско.

„Това изследване се прави с цел статистика, за да видим колко хора в Банско са срещали вируса. Около 50-60 души на ден вероятно ще бъдат тествани. Има технично време от около 15 минути и между тестовете. На място ще бъдат съобщавани резултати. Ако в момента има положителен тест – бегом вкъщи под карантина, изолацията му ще стане с бърза помощ или личен автомобил“, изрази се д-р Татяна Джупанова, представител на РЗИ-Разлог.

Тестването, започнало в 11 часа навръх Цветница, може да продължи и месец.

Зимният курорт бе първият поставен под карантина град у нас заради разпространението на заразата на COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук