Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Проф. Тодор Тагарев коментира за „ДЕБАТИ.БГ“ вихрещия се скандал с арестите на висши държавни служители, продавали квалифицирана информация на руското посолство. Тодор Тагарев е български военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. От 13 март до 29 май 2013 г. бе министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Проф. Тагарев, как ще коментирате вихрещия се през последните дни в страната шпионски скандал?

С една дума бих го нарекъл срам. Срам за България. Защото случващото се в момента с руския шпионаж е недопустимо 32 години след демократичните промени в България.

Какво трябва да се промени, за да измием този срам от лицето на България?

Трябва да се спре достъпа на служителите на ДС и РУМНО до класифицирана информация. Само така ще успеем да защитим суверенитета си от Русия и да се предпазим от пипалата й на всички нива на държавната администрация.

Кой назначи руските шпиони по високите етажи в министерството на отбраната и и в парламента?

Трудно ми е да ви отговоря чие назначение са тези чиновници, защото нямам достъп до никаква информация, освен тази, която излиза в медиите. Ясно е едно, че във високите етажи на властта все още има действащи шпиони в полза на Русия.

Вие сте в тесен контакт с редица представители на офицерството на България. Каква е реакцията от шпионския руски скандал?

Когато говоря с колеги офицери за случващото, всички са в шок от разкритията.

Недопустимо е такива хора не само да имат достъп до класифицирана инфорамиця, но й от тях да зависи кой ще получи такъв достъп.

И отново настоявам, че единственият вариант да измием срама от държавната администрация е като забраним със закон служителите на ДС и РУМНО да имат достъп до квалифицирана информация. Без значение дали работят за държавата, или за частна фирма. Трябва да се спре достъпът на тези хора до секретните данни на България.

Заловените руски шпиони ималили ли са достъп до класифицирана информация със гриф „Строго секретно“?

Не е имало супер чувствителна класифицирана информация, но е имало такава данни за бюджети, за програми за развитие на армията. Не изключвам да е имало информация за отбранителното планиране в НАТО. Имало е разузнавателна информация. От изнесеното от прокуратурата стана ясно, че естеството на информацията, продавана от руската група за шпионаж към посолството на Руската Федерация.не е свръх секретно,

Появиха се конспиративни твърдения, че случващото се през последните дни с руския шпионаж е предизборна добре планирана пи ар акция срещу Красимир Каракачанов. Вие какво мислите?

Фактите показват красноречиво, че в България е имало група, която е събирала и предавала информация на служители на руското посолство. Трудно ми е да си представя, че това е пиар акция. Изнесените данни от прокуратурата са доста красноречиви. Нелогично да се говори за пи ар акция, защото случващото е реално и прокуратурата излиза с достатъчно доказателства за това, които се оповестяват своевременно пред обществеността.

Виновен ли е мин. Каракачанов за къртиците в министерството?

Невъзможно е министърът да наблюдава дейността на всички свои служители. Четох, че миналата година лично е Каракачанов е наградил полк. Петър Петров , който е шеф на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ с орден за „Военна доблест“ трета степен.

Министърът не може да носи отговорност за всички работещи в системата, още повече че в случая е действано и конспиративно.

Как страната ни може да предотврати подобни шпионски дейности в полза за Русия за вбъдеще?

Предотвратяването на такъв тип нежелани и противозаконни действия в България е въпрос на управление на риска. При управление на риска ключов момент е осигуряването на достъп на определени лица до работа с класифицирана информация. Видно е че поведението на шпионската група е престъпно, още по-ясно на всички ни е, че то е и наказуемо. Ако съдът се произнесе с обвинителни присъди, това е достатъчно аргументиращо противодействие на шпионските дейности.

Смятате ли, че доверието на евроатлатническите партньори към нас е поставено под въпрос?

Задачата на армията и на въоръжените сили е да защитават България и нашите съюзници в рамките на НАТО. У нас е продължават да се разпространяват кремлинофилски и путинофилски настроения.

Според мен обаче доверието на парньорските държави все още не е загубено към нас.

Доказателство за това е фактът, че те ни съобщават за наличието на шпиони в държавната админисрация и военното министерство. Което значи, че все още имат доверие, че ние сами можем да се справим с проблема, да изкореним кремлинофилите и путинофилите от всички етажи на властта.

Как според вас можем да спрем кремлинофилите и путинофилите от държавната администрация?

Проблемът да спрем кремлинофилите и путинофилите в държавата е въпрос, на който трябва да се търси решение. Надявам се, че в следващия парламент ще има политически сили с евроатлантическа ориентация, които ще държат на българския суверенитет и европейското ни бъдеще.

Смятате ли, че арестите са планирани да се случат в подходящия момент – предизборно?

Трудно ми е да ви отговоря дали арестите си случват в подходящия предизборен момент по план или просто е дошло времето да бъдат задържани тези висши чиновници. Истината е, че не изключвам предизборно да е дадена гласност на шпионската група дни преди вота. Но едно е сигурно, в Министерството на обрана все още има хора от ДС и РУМНО на ключови позиции и с достъп до най-секретна класифицирана информация, което незабавно трябва да бъде преустановено. Само това ще предпази България от нови подобни скандали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук