101,90 лв./mWh струва електроенергията на българската енергийна борса за 7 август, по модела (ден напред). Това показват данните на сайта на Българската независима енергийна борса. Това е с около 8 лева по-евтино, отколкото се е търгувала електроенергията за 6 август – 109,53 лв.

Справка в сайта на БНЕБ показва, че от началото на август, най-скъпа е била електрическата енергия на 2 август – 133,35 лв., а най-евтина – на 4 август – 75,52 лева.

ДЕБАТИ.БГ сравни цените на европейската енергийна борса за 7август. Проучването показва, че на 7 август  електроенергията се търгува за 42,5 евро/mWh или с около 10 лева по-евтино, отколкото в България днес.

През вчерашния ден, електрическата енергия на борсата в Европа се е търгувала за 42,8 евро (83,45 лева). Тоест, и на 6 август, електроенергията в Европа е била по-евтина от тази в България, като разликата е около 26 лева.

От началото на месец август най-скъпа е била електроенергията на 1 август – 45,75 евро (89,21 лева), а най-евтина – на 4 август – 34,75 евро (67,76 лева). Същият ден и в България е отчетена най-ниска цена, но пак е по-висока от тази на европейската борса.

Обикновено ток от борсите купуват големите консуматори на електрическа енергия. Важно е да се отбележи и, че борсовата цена се определя за сегмента „ден напред”.

През 2018г. в България беше приет закон, с който се задължава цялата произведена електроенергия да се продава на борсовия пазар. Между 75 и 85% от търгуваното електричество по свободно договорени цени, се продават от БЕХ, който обхваща НЕК, ТЕЦ Марица Изток и АЕЦ „Козлодуй”.

Според специалистите в областта на енергетиката, самите условия, които се постигат на пазара, зависят от поведението на тези три компании.

Често обаче се получават големи разлики в цените. Последният пример беше в началото на юли, когато работодатели сигнализираха за рекордно висока цена на електроенергията. В сигнала на работодателските организации до главния прокурор се отбеляза, че на пазара на електрическа енергия, осъществяван на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на платформата „Ден напред“ средната цената за 1 MWh базова мощност за 3 юли 2019 г. е била 195.40 лв. – най-скъпата в цяла Европа, като по часове достига дори до 270.04 лв./ MWh.

„Нещо повече – тази цена е над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията във Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената за предния ден (2 юли)”, пише в писмото на работодателските организации.

В интервю за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Атанас Тасев тогава обясни, че подобни пикове могат да се обяснят по няколко причини, като една от тях е изтичането на двустранните договори на редица играчи на пазара.

„Получават се интересни явления. Понеже, така или иначе трябва да се продава чрез борсата,  под формата ден напред, в отделни случаи производителите на възобновяема енергия едновременно получават предложение за сключване на двустранни договори, на по-приемлива за тях цена. И тогава те предпочитат да оттеглят своето предложение към НЕК за продажба на електроенергията, защото не е ясно на каква цена ще се купи. И изведнъж се получава един дефицит на енергийна ликвидност на борсата и цената скача”, обясни Тасев.

От икономическа гледна точка, най-потърпевши от подобни резки промени, са фирмите, респективно и крайните потребители.

Икономистът Калоян Стайков обясни в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ защо:

„Когато има такива резки флуктуации, това води до голяма непредвидимост. Договорите на бизнеса за доставки и приходите им се договарят за дългосрочни периоди. Съответно, когато всичко е договорено в дългосрочен период, а в краткосрочен има големи отклонения в разходите, това създава големи проблеми и невъзможност да се застраховат срещу подобни рискове. Това се получава, както защото производството е концентрирано, така и защото самият пазар не е достатъчно ликвиден, няма достатъчно голяма търговия на електрическа енергия, така че тази концентрация да намалее и пазарните сили да влязат в своята област.”

Каква цена обаче плащат българските граждани за електроенергия?

ДЕБАТИ.БГ направи справка в цените на електроенергията на трите дружества, които оперират на територията на България – EVN, EnergoPro, ЧЕЗ.

Резултатите са следните:

ДРУЖЕСТВО ДНЕВНА НОЩНА
EVN 0,133 лв./квтч 0,053 лв./квтч
Energo Pro 0,141 лв./квтч 0,054 лв./квтч
ЧЕЗ 0,149 лв./квтч 0,078 лв./квтч

 

Правим уговорката, че в тези цени не са включени акцизи, ДДС и останалите такси, които дружествата начисляват, но са преизчислени спрямо увеличението, одобрено от КЕВР, от 1 юли.

Какви са цените не електроенергията в Европа?

По данни на европейската статистическа служба „Евростат” за втората половина на 2018г. най-висока цена за електроенергия са плащали домакинствата в Дания – 0,31 евро/kWh, а най-ниска – в България – 0,10 евро/kWh.

В таблиците ще видите най-ясно какво е разпределението на цените сред държавите от Европейския съюз, а в съседните държави Турция, Северна Македония, Сърбия, както и в Украйна и Молдова. Данните са в евро за киловатчас.

таблица 1
данните от таблица 1, изобразени в диаграма
таблица 2
данните от таблица 2, изобразени в диаграма

Таблиците показват, че България плаща най-евтиният ток сред държавите членки на Европейския съюз – 0,097 евро/киловатчас за първото полугодие и 0,1005 за второто. Най-скъп е токът в Дания – 0,312 евро/киловат час.

От данните за държавите извън ЕС се вижда, че токът в Молдова е по-скъп от този в България. В останалите държави – Турция, Северна Македония, Украйна и Сърбия цените през 2018-та са били по-ниски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!