Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Следващите избори трябва да са на машини. Това е мнението на вицепремиерът Томислав Дончев. Той поясни, че заедно с „Информационно обслужване“ вече е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

„В обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес, затова следващите избори трябва да са на машини. Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности… Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес“, посочва Дончев, цитиран от БНТ.

„Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии, който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес“, допълни вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и подадената днес оставка от председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева. Той определи мотивите ѝ като разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, той определи като „нагли спекулации“.

„Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате – категоричен е Дончев – Уважавам г-жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства.“

Томислав Дончев смята, че част от проблемите при провеждане на избори се дължат на дефекти в Изборния кодекс.

„Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата“ – каза вицепремиерът.

По думите му на база на действащите текстове, нито ЦИК, нито МС, нито „Информационно обслужване“, нито който и да било друг, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, „защото няма нито това право, нито това задължение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!