Тръмп

САЩ остават ангажирани със сделка с Иран и се застъпват да бъде силна държава, заяви американският президент Доналд Тръмп на предизборен митинг в Дейтън (Охайо).

Тръмп отново изрази увереност, че ако бъде преизбран през ноември, Техеран много бързо ще подпише такова споразумение.

„Ако и когато спечелим, около 9 секунди след тази победа, ще ни позвънят. От Иран, с искане да сключим сделка. Ние искаме да сключим сделка. Искаме да имат всичко добре, искаме да са силни, но те просто не могат да имат ядрени оръжия. Това е всичко. Много просто „, каза Тръмп.

Изявлението на Тръмп идва няколко часа след обявяването на нови санкции срещу Техеран.

Новите наказателни мерки срещу Иран са част от неразбирателството между Белия дом и европейските съюзници на САЩ относно взаимоотношенията им с Техеран, с което увеличава шансът да бъде предизвикана криза в Съвета за сигурност на ООН, съобщава Bloomberg.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ очакват от всички членове на ООН да върнат санкциите, които бяха отменени чрез ядрената сделка от 2015 г. Администрацията на Доналд Тръмп обвини Техеран в нарушение на споразумението и се позова на разпоредба за преустановяване на наказателните мерки. Тринадесет от 15-те членове на Съвета за сигурност заявиха, че няма да признаят този ход, тъй като Доналд Тръмп се е отказал от международното споразумение преди две години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!