Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнесе много значима и притеснителна за част от съюзниците на САЩ реч, в която заяви пред завършващите военната академия Уест Пойнт, че вижда задачата си като защита на жизнените интереси на страната и не възнамерява да продължи да води „безкрайни войни в далечни държави“. Изявлението беше направено след множеството критики заради плановете за изтегляне на около 9500 американски войници от Германия. Тръм практически заяви, че се насочва към изтегляне на колкото се може повече войски от горещите точки в света, които се контролират или регулират от американското военно присъствие. Това без съмнение ще предизвика много тревоги у повечто от поохлоднелите към САЩ съюзници.

Защита на Америка

„Задачата на американския войник не е да възстановява чуждите нации, а да защитава нашата нация от външни врагове.“ – каза президентът.

Администрацията на Тръмп вече работи за изтегляне на войските от Афганистан, контингентът в Сирия бе редуциран до няколкостотин души, на дневен ред е и изтегляне от Ирак. Последният от тези ходове е обявеното намерение за изтегляве на 9 500 войници на САЩ от Германия.

Какво означава изтеглянето на САЩ

Според анализатори тази политика е много опасна, защото оттеглянето на американското военно присъствие от всички възможни места означава отваряне на вакуум за преразпределение на сфери на влияние между други големи сили, някои от които – съперници на САЩ, а това в дългосрочен план може да засегне вече и американските интереси.

Възможно е президентът да се опитва да окаже допълнителен натиск върху европейските съюзници. Добре известнен е неговият подход на смесване на проблеми от различни области и решаване на едни трудности с цената на компенсации в съвсем различни аспекти, като например иконимически и военен. Възможно е изтеглените от Германия войници просто да бъдат предислоцирани при един отскорошен, но лоялен съюзник – Полша, която охотно задълбочава отбранителните си връзки със САЩ и очевидно е вече е достатъчно ценена като приятел, за да получи възможност да закупи модерните изтребители F-35, които преди ден бяха отказани на Ердоганова Турция.

„Всеки от вас започва своята кариера в армията в решаващ момент от американската история. Възстановяваме основните принципи, че задачата на американския войник не е да възстановява чуждите нации, а да защитава нашата нация от чужди врагове. Завършваме ерата на безкрайните войни. На нейно се подновява, ясният фокус върху защитата на жизнените интереси на Америка. Не е задължение на американските войски да разрешават древни конфликти в далечни земи, за които много хора дори не са чували. Ние не сме полицаите по света.

Но нека враговете ни да бъдат предупредени. Ако нашият народ е заплашен, никога няма да се поколебаем да действаме и когато се борим, отсега нататък ще се борим само за победа. Както Макартър каза: „Във война няма замяна на победата.“

За да гарантира, че разполагате с най-доброто оборудване и технологии, които са на разположение, моята администрация предприе колосално възстановяване на американските въоръжени сили, което никой друг не е правил. След години на опустошителни съкращения на бюджета и армия, която беше напълно изчерпана от тези безкрайни войни, ние инвестирахме над два трилиона, трилион, числото с T, долара в най-мощната бойна сила досега на планетата Земя. Ние изграждаме нови кораби, бомбардировачи, реактивни изтребители и хеликоптери със стотици, нови танкове, военни спътници, ракети и ракети, дори хиперзвукова ракета, която върви 17 пъти по-бързо от най-бързата ракета, налична в момента в света и може да удари мишена на 1000 мили /1600 км – бел. ред./ разстояние с точност от 14 инча /около 55 см/от центъра /на целта/“ – заяви Доналд Тръмп.

Най-мощната армия в историята

Вижда се, че важно послание в речта на Тръмп е подготовката и изграждането на още по-сериозно доминираща в световен мащаб военна сила. Възможно е той да търси финансиране на мащабната модернизация и разширяване на бойните възможности на американската армия и по линия на намаляване на разходите за задгранични мисии.

Расизмът в армията

По отношение на добилия все по-голяма актуалност въпрос за расовите различия в САЩ Тръмп не бе толкова словоохотлив, но не пропусна да засегне проблема и посочи, че кадетите са пример за американското разнообразие.

„Вие дойдохте тук от градове и села, от големи и малки щати, с различна раса, религия и цвят на кожата. Но когато влязохте в този комплекс, станахте част от един отбор, едно семейство, което гордо служи на американската нация“, заяви държавният глава.

Речта, голяма част от която бе заета от исторически препратки и хавлебствия за Уест Пойнт и възпитаниците на академията, продължи 27 минути. Тя бе изслушана от стотиците кадети, седнали на социална дистанция един от друг поради правилата за предпазване от зараза с коронавирус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!