Президентите на Съединените щати и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон поискаха ново споразумение, в което да има и по-строги мерки за сдържане на амбициите на Иран.

На общата си пресконференция след снощните им разговори двамата демонстрираха съгласие, но Тръмп се въздържа да се ангажира с оставане в сега действащата ядрена сделка, за което го призовават останалите страни, участвали в нейното сключване през 2015 година.

Американският президент засили досегашните си критики към споразумението с Иран, като го определи като катастрофално, безумно и смехотворно.

„Нямаме същите отправни позиции по този въпрос и водихме много задълбочен разговор по темата на подписаното през 2015 г. споразумение, което цели да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие”, каза Макрон на съвместната пресконференция.

Макрон, Тръмп
на снимката: президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон

И добави:

„Затова бихме желали занапред да работим по ново споразумение с Иран”.

Доналд Тръмп пък поиска ново споразумение „със здрави основи”.

„Сегашното споразумение е с изгнили основи, това е лошо споразумение, лоша структура“, заяви Тръмп, който по-рано даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него. „Ще видим какво ще стане след 12-и“, каза Тръмп.

Президентът на Франция каза, че е нужно ново споразумение, което да позволи да се контролират ядрените дейности на Иран.

Президентите на двете държави обсъдиха и ситуацията в Сирия. Преди седмица двете държави, с подкрепата на Великобритания, нанесоха удари върху сирийски въздушни бази, в отговор на използването на химически оръжия.

Доналд Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Сирия „относително скоро“, но не и преди задачата им да е завършена, като добави, че преговорите по сирийската криза трябва да са част от едно по-обхватно иранско споразумение.

Двамата с Макрон са се съгласили, че никой от тях не иска да дава на Иран допълнителни възможности за влияние в региона.

Френският президент добави, че не може да даде дата за края на военното участие на Франция в Сирия.

Макрон, Тръмп
на снимката: президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон; първите дами на двете държави Мелания Тръмп и Бриджит Макрон

Той заяви, че в близките седмици и месеци ще направи оценка какво трябва да се направи по сирийския въпрос.

По думите му дипломатическата цел в Сирия е да се гарантира, че сирийците ще могат да живеят в мир. Макрон каза, че първата цел на намесата в Сирия е да се завърши работата по разгромяването на „Ислямска държава“ и други радикални групировки.

Държавните глави на Франция и САЩ обсъдиха и търговските отношения. Еманюел Макрон вижда добро бъдеще в тази сфера. Според него търговията между двете страни е балансирана.

В присъствието на френския си гост Тръмп обаче открито съжали, че му се налага да преговаря с ЕС по икономическите въпроси.

 „Въпросът за търговския обмен с Франция е сложен, защото го има Европейският съюз. Бих предпочел да преговарям само с Франция“, каза Тръмп.

И добави:

„ЕС е много суров с нас. Имат митнически бариери, които са недопустими”.

От думите му не се разбра как гледа на европейските призиви да не се въвежда 25 процента мито върху вносната европейска стомана.

Доналд Тръмп заяви, че САЩ вероятно ще постигнат търговско споразумение с Китай и че представители на двете страни ще започнат преговори след няколко дни. „Китай подхожда много сериозно и ние също”, каза Тръмп.

Според него има шанс за постигане на споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!