Тръмп, Путин
На снимката: президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко смени позицията си по отношение на Русия. С кацането си на американска територия, той почти се отметна от думите си по време на съвместния брифинг с руския си колега Владимир Путин.

Тогава Тръмп бе попитан дали вярва на своите разузнавателни агенции или на руския президент по отношение на обвиненията за намеса в президентските избори в САЩ.

Американският президент отговори, че не вижда защо Русия би се намесила в изборите в САЩ.

„Президентът Путин казва, че не е Русия. Аз не виждам причина защо би била (Русия)“, отговори Тръмп.

Освен това държавният глава каза, че не вярва на американските разузнавателни служби.

Той обвини старата американска администрация, че се е държала глупаво и затова се е стигнало до лошите отношения с Москва.

Коментарите на Тръмп предизвикаха гняв дори сред неговите привърженици. Явно разбрал, че е сбъркал, още с прибирането си президентът събра журналистите, за да обясни какво точно е имал предвид.

В Белия дом той обясни пред репортери, че не се изразил достатъчно ясно и че е искал да каже, че не вижда причина защо Русия не би се намесила в изборите.

Всичко това се случи на фона на обвиненията на американските служби, че 12 руски хакери, работещи за руските служби, са виновни за изтичането на имейлите от щаба на демократите.

Тръмп каза, че има пълна “вяра и подкрепа“ в американските разузнавателни служби и ще предприеме “силни действия“, за да гарантира американския избирателен процес.

При завръщането си във Вашингтон от Хелзинки Тръмп показа изненада от негативната реакция в САЩ след срещата с Путин.

„Върнах се и си казах: Какво става? Какво толкова се е случило?“, разказа той. После обясни, че е прегледал транскрипцията от пресконференцията с Путин и е “осъзнал, че има нужда от изяснение“.

Тръмп все пак обясни, че намесата на Русия не е имала влияние върху изборите, които той спечели срещу Хилъри Клинтън. Американският президент не отговори на въпрос дали ще заклейми действия на Путин.

Според президента срещата на върха в Хелзинки между САЩ и Русия е поставила началото на нормализацията в отношенията между двете суперсили.

„Срещнах се с президента на Русия Владимир Путин в опит да намерим решение на някои от най-неотложните проблеми на човечеството“, заяви американският държавен глава.

„Отношенията ни с Русия никога не са били по-лоши от допреди няколко дни. Смятам обаче, че те са вече значително по-добри и имат потенциал да станат още по-добри. По време на предизборната кампания говорех именно за това.“, подчерта Тръмп.

Смяната на позицията не остана незабелязана и от Москва. Приближеният до Кремъл руски сенатор Алексей Пушков коментира признанието на президента на Съединените щати Доналд Тръмп за наличието на руска намеса в изборите през 2016 година.

„Тръмп не за пръв път частично променя изказа си след завръщане в САЩ: така беше и преди година, след срещата с Путин в Хановер. В политиката маневрите са неизбежни. Важно е друго: ще има ли напредък по въпросите, обсъдени по време на срещата на върха”, написа Пушков в своя „Туитър“ акаунт.

Той добави, че „топката е в полето на американците”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук