ТИР

Транспортната комисия на Европейския парламент даде „зелена светлина“ за преговори по пакет „Мобилност“ със Съвета на ЕС и Европейската комисия.

„Не беше нещо неочаквано, предвид вота от миналата седмица, така че ние се подготвихме за този сценарий и оттук нататък следва изпращане на тези досиета на междуинституционален дебат. Нашата основна амбиция остава в търсене и намиране на някакъв компромисен вариант“, коментира евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и постоянен член на комисията, предаде БНР.

От своя страна евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната-отправна точка.

„С другото трябва да намерим компромис до степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива“, добави той.

Миналата седмица транспортната комисия отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията. По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка на всеки 4 седмици, като се базира на въглеродните емисии, които такова действие би причинило.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук