затвора
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров призова за реформа в местата за лишаване от свобода. Повод за изказването му са последните случаи на бягства на затворници.

Цацаров подчерта, че трябва да се увеличи броят на надзирателите в затворите, както и техните заплати, защото, по думите му, ниските възнаграждения водят до текучество, незаети места и корупционни практики.

По думите му трябва да се инвестира и в сигурността на местата за лишаване от свобода, защото сегашното състояние на затворите е извън всякакви нормални стандарти.

Според главния прокурор най-опасните затворници трябва да бъдат концентрирани в един затвор с изключително строг режим.

„Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки и всеки път“, каза Цацаров.

Миналата седмица правосъдният министър Цецка Цачева проведе няколко срещи – със синдикатите на служителите в затворите и с директорите на местата за лишаване от свобода. Тя пое ангажимента за увеличаване на заплатите на надзирателите и за подобряване условията на труд.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!