избори ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува на сайта си образците на бюлетините за гласуване за страната и за чужбина за парламентарните избори на 2 април. Общо 21 формации влизат в надпреварата за гласове –  петнадесет партии и седем коалиции.

Образците са утвърдени с решение на комисията от събота – 4 март.

Бюлетината за гласуване за страната съдържа номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации. Включително и за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, както и опция „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция. Образецът на бюлетината е обозначен с Приложение № 86-НС.

цик

Бюлетината за гласуване извън страната съдържа само полета за номерата и наименованието на партиите и коалициите, регистрирани за вота през април, както и опцията „Не подкрепям никого“. Образецът на бюлетината е обозначен с Приложение № 87-НС.

цик

Гласуването на хартия и на машина ще се вписва в протоколите отделно. Това решиха вчера на заседанието си членовете на ЦИК. Решението се отнася за секциите, в които гласуването ще се извършва и по двата начина.

Решението дойде, след като на 24 февруари Административният съд София-град отмени като незаконосъобразнно решението от 20 февруари на ЦИК в частта, с която се утвърждават образците на изборните книжа за предсрочния парламентарен вот на 2 април.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук