Боян Расате
На снимката: Боян Расате

Централната избирателна комисия разреши кандидатът за президент Боян Расате да бъде привлечен като обвиняем. Това съобщи заместник-председателката на комисията Росица Матева за БНР. 

Припомняме, че това се случва, след като по-рано днес главният прокурор Иван Гешев поиска имунитетът на Расате да бъде снет, за да може той да бъде съден за нападението на ЛГБТИ център „Рейнбоу“ от миналата събота.

Главният прокурор внесе искане до ЦИК за привличане към наказателна отговорност на Боян Расате

Расате е издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП).

Досъдебното производство е започнато в 05РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Расате в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Става въпрос именно за нападението, което беше извършено над ЛГБТИ център „Рейнбоу“, при което центърът беше вандализиран, а един човек пострада.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, разпознавания, извършени са и други действия по разследването.

Като кандидат за президент Расате е „лице с имунитет“, поради което и за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, беше необходимо разрешение на ЦИК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук