Жителите на Ухан, първоначалният епицентър на епидемия от новия коронавирус, се наредиха на опашка, за да преминат тестове за патогена. Според държавните медии Ухан вече е тествал 3 милиона души от април, но сега фокусира усилията си върху останалата част от 11-милионното си население.

Градът съобщи за куп нови заразени през уикенда – първите, след като на 8 април бе премахнато пълното блокиране на града, които освен това предизвикаха страхове от втора вълна на пандемията. Последните инфекции преди това са били безсимптомни случаи – хора, които са имали вируса, но не са проявили симптоми като треска.

Станциите за тестване на „Makeshift“ можеха да се видят в целия град в петък, извън жилищни комплекси, ресторанти и болници, тъй като медицинският персонал работеше за събиране на проби с тампони от жителите. Гражданите заявиха, че подкрепят усилията на правителството да тества масово.

 

„Има възможност за повторно възникване на епидемията. Не е необходимо да харчим пари от собствените си джобове. Всичко това ще бъде покрито от страната“, заяви 32-годишният Тонг Жегуанг.

 

Китай съобщи четири нови потвърдени случая в континенталната част за 14 май, в сравнение с три случая ден по-рано, се казва в изявление на Националната здравна комисия в петък. Общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай сега е 82 933, докато броят на смъртните случаи остава непроменен – 4633.

Китай не включва асимптоматичните носители на вируси в своите потвърдени случаи. Той също така не разкрива общия брой на безсимптомните случаи в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук