Турция, избори

Турция не е пуснала двама депутати – от Германия и Швеция – да влязат в страната като част от групата наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предстоящите утре избори.

Андрей Хунко от германската Левица каза, че представителят на ОССЕ в турция му казал, че той не може да влезе в страната, така че той се отказал в последния момент от тръгващия от Виена полет към Турция. Хунко каза, че той планирал да помогне на ОССЕ в наблюдението на изборите, както е правил и в предишните години. За забраната срещу него той обвини управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Длъжностни лица в Турция обвиниха Хунко, че по време на неговото участие в мисията на наблюдатели на Съвета на Европа за референдума за изменение на конституцията през април 2017 г. е демонстрирал пристрастна позиция в полза на забранената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Тогава турският външен министър Мевлют Чавушоглу публикува снимката на Хунко със знамена на ПКК на официалния си акаунт в Туитър.

„Можем ли да очакваме безпристрастност от този човек?“, написа Чавушоглу.

Хунко каза, че снимката е от 2014 г. по време на бягството на йезиди от настъплението на „Ислямска държава“(ИД) в региона на Синджар в Северен Ирак, а снимката е направена в този контекст.

„Тя няма нищо общо с мисията на наблюдателите в Турция. Но и не е редно да се използва, за да ме изкара симпатизиращ на ПКК“, каза Хунко.

Шведският депутат от Зелената партия Джабар Амин каза, че е бил задържан на 21 юни на летището в Истанбул. Там го чакали хора от турските служби за сигурност и когато застанал на гишето за паспортен контрол му взели документите и го качили на полет обратно за Стокхолм. Във връзка със станалото шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом каза, че подобни действия от страна на турските власти са неприемливи и Стокхолм е поискал обяснение от Анкара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук