Обикновена настинка като средство срещу COVID-19

Сухите помещения и климатизираните закрити пространства повишават риска от заразяване с коронавируса, заключават индийски и немски изследователи в скорошно проучване. Те призовават за оптимални стандарти за влажност на обществените сгради и градския транспорт.

Относителната влажност „силно влияе“ на разпространението на вируси сред хората на закрито, особено в такива със сух въздух. До този извод стигна индийско-германският изследователски екип, който сравни резултати от изследвания за COVID-19 от 10 международни проучвания.

Обществените сгради трябва да имат между 40% – 60% влажност на въздуха, за да се намалят рисковете от разпространение на вируса, заявиха ръководителите на екипа Сумит Кумар Мишра и Айт Ахлават от германския институт „Лайбниц”.

На влажни места вирусната капчица – разтвор на соли, вода, органични вещества и прикачени вируси – се уголемява и тя пада по-бързо, „предоставяйки по-малък шанс на други хора да я вдишат“.

Когато въздухът е сух, на закрито микрокапчиците се свиват и стават по-леки – „оптимален начин“ вирусите да бъдат „вдишани от други хора или да попаднат върху повърхности, където могат да оцелеят по-продължително време”.

Сухият въздух също прави лигавиците в носовете ни сухи и по-пропускливи за вируси, заявиха учените.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук