зелен сертификат

Европейската комисия предложи удължаване на валидността на Covid сертификатите в ЕС с една година – до 30 юни 2023 г. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд на брифинг в Брюксел.

„Европейската комисия одобри препоръка за удължаване на срока на действие на Covid сертификатите в ЕС с една година – до 30 юни 2023 г.“, каза той.

Виганд обясни, че е е необходимо да сме подготвени за увеличаване на заболеваемостта през втората половина на годината или за появата на нови щамове на коронавируса.

Предложението може да влезе в сила, ако до 30 юни бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

На фона на това от Световната здравна организация заявяват, че Европа скоро може да навлезе в „дълъг период на спокойствие“ поради високия процент на ваксинация, по-лекия вариант Омикрон и края на зимата.

„Този период на по-висока защита трябва да се разглежда като примирие, което може да ни донесе трайно спокойствие“, заяви пред репортери директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Освен това Европа ще бъде в по-добра позиция да отблъсне всяко възобновяване на предаването на инфекцията, „дори и при по-вирулентен вариант“ от Омикрон, добави той.

„Вярвам, че е възможно да се реагира на новите варианти, които неизбежно ще се появят – без да се налагат отново такива деструктивни мерки, каквито ни бяха необходими преди“, каза Клуге.

Въпреки това той предупреди, че оптимистичният сценарий ще се сбъдне само ако държавите продължат кампаниите си за ваксиниране и засилят наблюдението за откриване на нови варианти. Той също така призова здравните органи да защитават рисковите групи и да насърчават индивидуалната отговорност.

С разпространението на по-заразния вариант Омикрон инфекциите рязко нараснаха в европейския регион на СЗО, който включва 53 държави, включително някои от тях в Централна Азия. По данни на СЗО през миналата седмица в региона са регистрирани около 12 милиона нови случая, което е най-високото ниво от началото на пандемията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук