Управляващата коалиция – ГЕРБ и „Обединени патриоти” внесоха предложения за промени в Закона за НСО. Това съобщи председателя на парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност Димитър Лазаров.

С новите текстове се регламентира нов начин за определяне охраняваните от службата лица или обекти.

Решения за това вече ще бъдат вземани от ръководителя на службата за охрана, а не от колективен орган – комисия, в която участваха представители на ръководството на ДАНС и МВР.

Началникът на службата обаче ще изисква от вътрешното министерство и специализираните служби информация за степента на заплаха, която да у послужи за вземане на решението.

Предстои законопроектът да бъде изпратен за становище от НСО, ДАНС, МВР, ДАР и Военна информация, подчерта Лазаров.

„В закона си остава положението, че това е служба към Президента и той осъществява общото ръководство и контрол. Това не се променя, това е факт“, подчерта още депутатът.

На въпрос дали новите текстове са съгласувани с групата на ДПС, тъй като почетният председател на партията Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски също ползват държавна охрана, Димитър Лазаров отговори:

„Не, не е съгласуван с ДПС законопроектът. Законопроектът е подписан от ГЕРБ и ОП и следва решението, взето на коалиционния съвет“.

ГЕРБ иска оставката на шефа на НСО

ПГ на ГЕРБ настоява за оставката на началника на НСО. Това заяви на брифинг в парламента Тома Биков по повод на случилото се край „Росенец“ с лидера на „Да, България“ Христо Иванов.

„ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Второ, настояваме бодигардовете, които спряха г-н Иванов и неговите привърженици, да бъдат незабавно уволнени“, заяви Биков.

Според него няма нужда от проверка, защото всичко, станало край парка „Росенец,“ е било заснето.

„Надявам се г-н Иванов да пита президента при следващ възможен случай, защото вчера той пропусна, но следващия път, когато го види и демонстрира в негова защита, просто да го попита защо тези две неща не са направени, настоя Биков.“

Как се стигна дотук

Причината за спешните промени в Закона за НСО дойдоха, след като в началото на седмица председателят на „Да, България” Христо Иванов акостира на брега на плаж „Росенец”, в близост до т.нар. „летни сараи”, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Иванов и съпартийците му бяха посрещани от десетина гардове на НСО, които се държаха грубо и блъскаха бившия правосъден министър и колегите му. Всъщност, никой не знаеше дали тези мъже са служители на службата за охрана, защото не се легитимираха. От НСО отрекоха това да са техни служители, но на следващия ден президентът Радев съобщи, че всъщност са офицери на държавна заплата.

„Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но решенията за списъка на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Кого допълнително, извън този списък, ще охранява НСО, зависи от президента”, каза Радев на извънредно изявление в сряда.

Президентът добави, че по закон работата на НСО се определя от Комисия в състав главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО.

„Само напомням, че ДАНС и МВР са на подчинение на премиера Бойко Борисов.“

Миналата година събрах комисията и те препотвърдиха нуждата от охрана на Доган и Пеевски.”

Днес премиерът Бойко Борисов отговори, че се готвят промени в Закона за НСО и за пореден път каза, че службата се управлява от президента.

„В понеделник ще сменим изцяло правомощията на НСО. Даже, ако ме питате НСО трябва да пази тримата – държавният глава, премиерът и председателят на парламента. Всичко останали, вече имаме структури, трябва да се охраняват, докато мине заплахата“, каза Борисов.

Още от думите на Борисов може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!