Хърватия избори

Управляващата партия на Хърватската демократична общност, начело с министър-председателя Андрей Пленкович, води в парламентарните избори в Хърватия, като по последни данни печели 68 от общо 151 места в парламента.

Втора е коалиция „Рестарт“, водена от Социалдемократическата партия, близка до президента Зоран Миланович, която печели 43 мандата, а партията на певеца и бизнесмена Мирослав Шкоро – 15.

Вотът премина при строги мерки за безопасност

3,85 милиона избиратели имаха право да гласуват в близо 7 000 избирателни секции в страната и чужбина. За да се защитят от COVID-19, и гласуващите и членовете на секционните избирателни комисии носеха маски, дезинфекцираха ръцете си и си носеха химикалки от вкъщи.

„Резултатът на Хърватската демократична общност не е само изумителен, но и задължава. Защото миналият ни мандат беше труден и пълен с изпитания. И предизвикателствата, пред които сме изправени, изглеждат още повече”, заяви хърватският премиер Пленкович след вота.

Общо 192 политически блока, партии и независими кандидати участваха в изборите. Хърватският парламент се избира за четиригодишен мандат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!