манолова кабинет
На снимката: Омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова ще представи в Брюксел петиция на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в ЕС. Изслушването на националния омбудсман ще е в Комисията по петициите в Европейския парламент днес.

Манолова, в качеството си на гражданин на ЕС, заедно с редица публични личности, изпрати на 2 октомври 2017 г. до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики.

Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните членки на ЕС.

Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.

Въпросът с двойния стандарт беше повдигнат от български майки, обезпокоени, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена.

Това провокира Мая Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика, която е дискриминационна и обидна за българите.

На 30 април 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, омбудсманът организира в София форум на високо равнище, под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, в който участваха еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова, еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, много европейски министри и институции от държавите членки на ЕС.

На него Вера Юрова представи Новия търговски механизъм за потребителите, където проблемът за двойния стандарт заема значително място и обяви края на двойния стандарт, както и ангажимента на Европейската комисия да предложи изменения в законодателството на Европейския съюз.

На 16 януари 2019г. парламентът в България отхвърли предложения от БСП закон срещу двойните стандарти при храните. „За“ промените в Закона за храните гласуваха на първо четене 95 народни представители, „против“ – 15 и „въздържали се“ – 89.

Според червените целта на законопроекта е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти както по отношение на качеството, така и по отношение на състава.

БСП предложи да се забрани пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България без сертификат, издаден от официален орган в държавата, където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия. От опозицията предложиха глоба за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат подобен сертификат. При първо нарушение БСП иска глобата да е в размер на 10 000 до 20 000 лв., а при повторно в рамките на 40 000 до 50 000 лв.

Паралелно с това, БСП иска производителите на храни на българска територия, които произвеждат храни от една и съща марка, която се произвежда и на територията на други държави, ще бъдат длъжни да произвеждат храната съгласно техническата документация на храната, чиято марка е регистрирана първа.

Ако марката е регистрирана първо в България, няма да има нужда от сертификат, предвиждаше законът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!