Татуировките сред иранските младежи става все по-популярни. Ислямската република гледа много скептично на тази тенденция, повлияна от Запада, и я разглежда като проява на психическо разстройство.

Хората с татуировки в Иран трябва да преминат през психотест, ако искат да получат шофьорска книжка.

„Татуировката е вид самонараняване, и хора, които си причиняват това, вероятно страдат от психично разстройство”, обясни говорител на полицията.

Шофьорска книжка може да се получи едва след успешно издържан тест.

Доскоро татуировките в ислямската република бяха възприемани като „белег на западната културна инвазия”, който застрашава традиционните ислямски ценности. В допълнение към това, сега вече татуировките са третирани и като проява на психическо заболяване. Въпреки това рисунките по кожата стават все по-популярни, особено сред младежите, което предизвиква раздразнение у властите и нравствената полиция.

Емблематичен е примерът с капитана на националния отбор по футбол Ашкан Дежага – преди три години етичната комисия на иранския футболен съюз искаше да го изключи заради татуировките му. До такава крайна мярка не се стигна, но оттогава иранецът с германски паспорт играе винаги с фланелка с дълги ръкави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!