македония, парламент

Днес в съседна РС Македония започва преброяване на населението. Това ще бъде първото за последните 20 години. То започва в 8.00 часа и ще продължи до 20.00 часа на 30 септември.

Според директора на Националния статистически институт в Скопие Апостол Симовски „всичко е подготвено за старта на преброяването“. Той призова гражданите да „приемат преброителите“, защото това е „в интерес на всички – за един по-добър живот за бъдещите генерации“.

Единствената европейска страна без преброяване толко дълго време

РС Македония е единствената европейска държава, в която не е извършвано преброяване в такъв дълъг период. Причините за този парадокс не са в липсата на капацитет и опит, а чисто и просто политически.

Преди десетина година имаше опит за подобен процес при управлението на Никола Груевски, но той бе прекъснат по неясни причини. По неофициална информация това е станало по искане на лидера на ДСИ Али Ахмети, защото голяма част от неговите албански сънародници вече не живеят в страната и така техният процент ще излезе по-малък от очакванията.

Така вече над 20г. в западната ни съседка една от най-големите „държавни тайни“ се оказа, не само колко души живеят в тази държава, а и какви народности я населяват. Дори в авторитетни издания може да се намерят огромни различия за числеността на отделна народност и броя на жителите в РСМ. И естествено това води до масово недоверие сред гражданите, за официалните данни относно демографската картина на страната.

Залог за  бъдещето

Днешното преброяване в РСМ обаче е от изключително значение за бъдещето на страната. Властите в Скопие, които претендират, че „са изпълнили всички условия за започване на преговори за членство в ЕС и дори, че нито една друга държава не е била по-подготвена от тях“ ще трябва да убедят Брюксел, че преброяването се извършва при спазването на човешките прави и европейските стандарти. И най-вече в условията на гарантирана свобода на волеизвялението на всеки един от нейните граждани.

Имайки предвид чисто политическите причини за отказа да се извърши преброяване в РСМ от 2001 година насам възниква логичният въпрос: Дали през следващите 25 дни ще бъдем свидетели на истинско и прозрачно преброяване. През последните месеци българската страна – президент, премиер, външен министър, многократно изразиха загриженост от „преследването, заплахите и малтретирането на гражданите с българско самосъзнание“. Примерите за това са безброй. В същото време бяхме свидетели на вандалски погазвания на българските национални символи в РСМ. На карнавал бе подпален трикольора, на няколко пъти бе поруган паметникът за загиналите българи на 5-ти септември 2009 г. в Охрид, а само преди дни бе свалено знамето от консулството ни в Битоля.

Твърденията, че това са „изолирани случаи“, както внушава външното министерство в Скопие, са недостойни и лицемерни, защото те се плод на институционалната омраза, която действа денонощно в страната. Когато бивш президент твърди, че „България иска да реализира плановете си от времето на Третия Райх, а бивш посланик на РСМ в София сравнява българския държавен глава със сръбския диктатор Милошевич резултатът може да бъде само един: вандалско отношения към България и нейните символи.

Безброй случаи за погазването на правата на българите

Случаите за погазването на правата на българите са безброй. Те започват през 1913г. и не спират и до днес. РСМ живее с още една голяма „държавна тайна“. Тя е единствената държава, която все още не е разкрила престъпленията на югославската комунистическа диктатура. Докато една Словения е разкрила стотици масови гробове, с десетки хиляди избити словенци и хървати от режима на диктатора Тито, в РСМ няма нито един паметник за избитите, напротив има стотици паметници на палачите и на техния вожд.

Днес гражданите може да се наричат и определят както искат, но имат право да знаят как са се определяли техните деди само преди стотина години:

От документите в турските държавни архиви за периода 1863-1903г пише следното: След направения плебисцит в Скопската и Охридската епархия за назначаването на български митрополити съгласно чл.10 от фермана за учредяване на Българската екзархия се установи, че от 8698 християнски къщи в Скопска епархия, само 567 къщи искат да останат под гръцката патриаршия, а останалите 8131 къщи изразили желание да минат под духовното ведомство на Българската екзархия.

Според сведенията на солунския вилает с дата 28 -02-1874 г. от извършения плебисцит се установява, че в Охрид и околностите само 139 човека са поискали да останат под гръцката патриаршия, а 9387 са пожелали да минат под ведомството на Българската екзархия. Тези данни се отнасят за времената когато все още не е имало българска държава.

И в този случай ще припомним, че тук не става въпрос за оспорването на „съвременната македонска идентичност и език“ от българска страна. София нито оспорва, нито има намерение да прави това, но властите в Скопие трябва да освободят душите на хората и всеки да се самоопределя без страх, така както се чувства. Но, в същото време нямат право да променят идентичността на починалите. И това, не само България, но и цивилизована Европа няма да го приеме. Колкото по-бързо разкъсат веригите на чуждите геополитически проекти, толкова по-бързо ще станат част от ЕС.

България ще следи внимателно случващото се в западната ни съседка, не само до 30-ти септември, защото над 120 000 живеещи в РСМ са български граждани и това е станало след като са доказали българският си произход. В същото време в момента над 31 000 очакват да получат българско гражданство на базата на доказан български произход.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!