Любляна
16 март 2020. [Igor Kupljenik/EPA/EFE]

По-голямата част от магазините в сферата на обслужването в Словения бяха отворени днес, след повече от едномесечно прекъсване, съобщи МИА.

Още рано сутринта можеха да се видят граждани в мебелните магазини и магазините за строителни материали, като всички спазваха мерките за безопасност, с поставени защитни маски и поддържайки съответната дистанция.

Според плана на правителството, тази седмица се отварят магазините за градински принадлежности, обектите за технически преглед и обслужване на автомобилите и велосипедите, химическото чистене и малките работилници.

Тенис-кортовете и игрищата за голф също са отворени от днес.

Скоро се очаква фризьорските и козметичните салони също да бъдат отворени.

До отслабването на ограничителните мерки се стигна, след като от Националния институт за обществено здраве представиха информация, че броят на заразените с коронавирус в страната е намалял.

Успоредно с това от днес в страната започва масово тестване на гражданите, за да добият здравните власти реална представа за разпространението на COVID-19.

Целта на изследването е да се добие по-ясна представа за разпространението на коронавируса, което ще помогне на властите при вземането на решения за динамиката на премахването на наложените досега ограничения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!