коронавирус, лекари
Коронавирусът спря плановото примане в болниците /снимка: Wikimedia Commons/

От днес се прекратява приемът на всички пациенти в болниците в Словения, с изключение на спешните случаи и болните от COVID-19. Това беше разпоредено късно снощи в заповед, издадена от министъра на здравеопазването Томаж Гантар.

Въпреки че Университетската клиника в Словения и няколко други болници започнаха да прилагат тази мярка още преди няколко дни, министерската заповед разписва подробно режима на работа за всички здравни заведения в страната, съобщи СТА.

Онкоболните пациенти, бременните жени, неонатологиите и ваксинациите не попадат под ударите на тази мярка, както и спешните случаи, при които има опасност за живота на пациентите.

От днес в болниците ще се извършват единствено най-спешните и неотложни хирургически интервенции, а здравното министерство ще реши след 14 дни дали мярката ще трябва да остане в сила или не.

Според официалната статистика на Словения, през последните 24 часа са регистрирани почти 2 000 случая на новозаразени с коронавирус. Хоспитализирани са 499 души, от които 63 в интензивни отделения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!