Проф. Тодор Кантарджиев
На снимката: проф. Тодор Кантарджиев

Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито, съобщи пред „Нова телевизия“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните“ – призова професорът.

Той изрази мнение, че липса на контрол и некомпетентно говорене са причините нещата в България вече да не изглеждат добре.

„Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници, щяхме да преминем безпроблемно през първия пик на заразата“ – каза Кантарджиев.

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Професолът коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

„Когато ние учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно: че в даден момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес“, отсече проф. Кантарджиев.

Почти през цялата последна седмица броят на откритите заразени българи нарастваше с много бързи темпове, като два пъти надмина 1 500 на ден, а смъртността достгна своя пик в четвъртък, когато починаха 29 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!