Ваня Нушева
Ваня Нушева Снимка: БНР

Всички в ЦИК са изправени на нокти заради изключително затрудненото положение, в което са поставени, както с осигуряването на машини, така и с обучението на хора в секционните комисии“. Това заяви д-р Ваня Нушева, преподавател по „Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

„На предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини – хартиената, отпечатана от БНБ, електронната на екрана, която е идентична с първата, и отпечатаната машинна, която ще изглежда по съвършено различен начин“, заяви Нушева пред БНР.

По думите ѝ промененият Изборен кодекс ще създаде затруднения на около 70 хиляди членове на изборната администрация, затова те трябва да са добре обучени.

„В България политиците, които променят изборното законодателство, неглижират едно основно правило – да съблюдават изискванията за устойчивост на законодателството, което е елемент от принципа на правовата държава, и да съобразяват препоръките, които международни организации са създали по отношение на организацията и провеждането на изборния процес“, смята преподавателката.

Тя припомни проявеното нежелание от депутатите, когато обсъждаха промените в изборното законодателство, да поканят членовете на ЦИК.

„Видеонаблюдението трябва да се реализира в края на изборния ден, когато се преброяват бюлетините. Имам редица съмнения относно смисъла и ефективността на подобна практика. Не повишава доверието в изборния процес, за съжаление“, коментира Ваня Нушева.

Според нея взаимният контрол между членовете на секционните комисии и външният контрол от страна на наблюдателите и застъпниците на партиите – това са онези утвърдени елементи на контрол, който се осъществява в рамките на изборния процес.

„Когато говорим за използване на електронни технологии, адекватният инструмент за външен контрол е проверката на изправността на софтуера. Дали той отчита коректно изборните резултати, а не броенето на някакви разписки“, посочи Нушева.

Според нея големият проблем в изборния процес е, че политическите партии опитват през изборното законодателство да пренаписват правила на играта, които биха създали, по тяхна преценка, по-добри условия те да получат по-добра избирателна подкрепа:

„Купуването на гласове и контролираният вот не могат изцяло да бъдат решени през технологията на гласуване и през промени в изборното законодателство. Липсва стратегически подход на законодателя по отношение на изборния процес“.

Точността на избирателните списъци е в основата на изборния процес, изтъкна Ваня Нушева.

„Ние нямаме избирателен регистър, създаден за целите само на избирателния процес“, добави тя. По думите й ще има промяна в мандатите, съобразно данните от последното национално преброяване.

„Промяната в броя на мандатите е наложителна, за да гарантира справедливост и равнопоставеност. Еднакъв брой избиратели трябва да избират един депутат“, заяви Нушева.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук