Защо не си спомняме сънищата си?

Всички знаем, че сънят е важен. Науката също има доказателства, че той е важен за здравето, благосъстоянието и работоспособността ни. Неотдавнашно проучване, в което се включиха над 1600 участници, потвърди, че ограничаването на съня е свързано с по-лошо концентрацияа и мислене. От десетилетия знаем, че липсата на сън влошава настроението. Може да обостри някои психични заболявания. От учени в Швеция и Германия пък стана ясно, че недостигът на сън може дори може да повлияе на микробиотата в червата.

Колко часа сън са ни нужни?

Има ли нещо като твърде много сън? Ако зададете тези въпроси на Google, ще получите над милиард отговора. Най-често срещаният отговор е „осем часа“. Това обаче изглежда прекалено повърхностно. Откъде идва тази цифра? И ако си мислите: „Как някой би разбрал от колко часа сън имам нужда аз?“, тогава си задавате правилния въпрос.

Помислете за това:

Често ни казват, че трябва да пием осем чаши вода на ден. (Изглежда, че осем е магическо число). Но дали това важи за всички? Възможно ли е дребен човек, който прекарва голяма част от ежедневието си седейки на стола в офиса да има нуждая от същото количество вода като, да речем, футболния феномен Меган Рапиное? Нуждае ли се Рут Бадер Гинсбърг от същото количество вода като Скалата? Колко вода трябва да пие един човек, зависи от физиологията на тялото, дейностите, които извършва и други фактори.

Същото важи и за съня. От колко точно часа сън се нуждаем зависи от биологичните и настоящите нужди на тялото ни. Ръководството на Националната фондация за сън от 2015 г. за продължителност на здравословния сън подкрепя това твърдение. За да се стигне до това ръководство, група експерти по съня използваха наличните научни данни, за да определят подходящите количества сън за всяка възрастова група.

След продължителни изследвания те не казаха: „Трябва да спите точно осем часа на ден.“ По-скоро те казаха: „За тийнейджъри препоръчваме от 8 до 10 часа сън, но от 7 до 11 часа на ден също може да бъде нормално.“

За новородените бебета диапазонът е от 11 до 18 часа. За възрастни над 65 години този диапазон е от 5 до 9 часа. Така се оказва, че не само спящите се различават един от друг по това колко сън им е необходим, но и с течение на времето техните нужди се променят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук