Джордж Флойд, убийство, чернокож, протести, САЩ
Протестите срещу расизма продължават за пореден ден

Град Вашингтон се готви да посрещне днес най-големия протест срещу расизма от 25-ти май насам, когато полицай причини смъртта на чернокожия Джордж Флойд, предаде „Ройтерс“. Властите в града очакват протестиращите да се съберат в центъра му, след като протестите в Ню Йорк не стихват вече 12-ти ден, а привържениците на антирасистките лозунги стават все повече.

Джордж Флойд, 46-годишен, почина на 25 май в Минеаполис, след като полицейски служител го прикова към земята с коляно до врата близо девет минути. Убийството предизвика дни на протести в Съединените щати срещу расизма, като се стигна до убийства в сблъсъците с полицията, както и до демонстрации по цял свят в подкрепа на жертвата.

Протести, САЩ, Джордж Флойд, Смърт
на снимката: цветя и свещи в памет на Джордж Флойд

Активисти в социалните мрежи съобщават, че протестът ще събере минимум половин милион души във Вашингтон днес.

„Имаме много публична информация, която предполага, че събитието в събота може да е едно от най-големите, които някога сме имали в града“, каза шефът на полицията във Вашингтон Питър Нюзъм пред местните медии, добавяйки, че голяма част от центъра на града ще бъде затворен за движение от началото на деня.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър разпореди всички знамена в държавните институции да бъдат свалени наполовина от изгрев до залез в събота в чест на Флойд.

Протести и в другите градове на САЩ

В петък се проведоха походи и събирания в Атланта, Лос Анджелис, Минеаполис, Маями, Ню Йорк и Денвър, докато протестиращи отново маршируваха пред Белия дом под дъжда в знак на протест срещу убийството на Флойд. Нощните протести до голяма степен бяха мирни, но напрежението остана дори и след като властите предприеха стъпки за реформа на полицейските процедури.

Протести, САЩ, Джордж Флойд, Смърт
на снимката: протести в САЩ срещу расизма и полицейското насилие

Федерален съдия в Денвър заповяда на градската полиция да спре да използва сълзотворен газ, пластмасови куршуми и други устройства.

В Минеаполис демократичните градски ръководители гласуваха за прекратяване на практиката арестанти да се задържат, притиснати с коляно във врата.

В Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо заяви, че полицейските доклади вече ще бъдат оповестявани публично, а техниките за задържане ще бъдат ревизирани из основи.

Очаква се в събота на много места по света да има протести срещу расизма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!