Таско Ерменков е народен представител от „БСП за България“ и бивш зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика в Народното събрание. По професия е икономист и преподавател. Участвал е в 42-рото и 43-ото Народно събрание, избран от 21 МИР – Сливен.

 

Г-н Ерменков, днес в парламента се гласува промяната в закона, която ще позволи изграждането на държавни бензиностанции. Според Вас нужни ли са те?

Това за бензиностанциите е само част от закона. Целият закон касае подобряване на системата за гарантиране на необходимите запаси и военновременни резерви от горива, създаване на данъчни складове и възможност на това държавно предприятие, което ще се занимава с тези две дейности, да открива търговски обекти, в т. ч. и бензиностанции. Според мен въпросът с бензиностанциите е много съмнителен и недобре обмислен, защото считам, че със 100 бензиностанции няма да можеш да проведеш каквато и да е ценова политика и не е работа на държавното предприятие да се занимава с това дали има спекула на пазара на горива или не, това е работа на Комисията за защита на конкуренцията. Видимо е от тези предложения, че КЗК не е успяла да си свърши работата по различни причини – липса на компетентност, липса на желание или безхаберност. Затова чрез създаване на бензиностанции управляващите се опитват да направят някакво регулация на цената и да покажат, че има и по-евтин начин да се продават горива. Пак казвам: със 100 бензиностанции срещу 3 200 големи няма как де се постигне този резултат.

До каква степен може да се повлияе на този пазар при положение, че бройката не съответства на мащабите му?

Имаме един такъв бизнесмен, който е и депутат и направи бензиностанции и продава евтино горива, но те не повлияха на пазара. Предполагам, че същото ще се случи с бензиностанциите на това държавно предприятие. Пак казвам: не е работа и не е това начинът да се регламентира, контролира и влияе на цената чрез 100 бензиностанции. Ако имаш господстващо положение на пазара, ако можеш да бъдеш краен снабдител с горива и по-голямата част от хората да са при теб, това би могло да се случи. В дадения случай е невъзможно.

Другото, което трябва да се има предвид е, че на бензиностанциите не ходят всички българи, докато всички ползват лекарства и земеделска продукция и може би щеше да е по-добре да търсим държавно аптечно предприятие, което да гарантира, че навсякъде, по всички населени места, ще има лекарства на достъпни цени и няма там да има спекула. Поне това може да се направи, тъй като това ще бъде предприятието, което ще гарантира достъпът на лекарства и няма да има недостиг на такива. Може да се направи и държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция, за да има къде дребните производители да си пласират стоката.

Все пак, имайки предвид, че ние, като социалистическа партия, сме за повече държава в икономиката, създаването на това предприятие е добро. Съмнение будят бензиностанциите и затова между първо и второ четене внимателно ще следим какво се предлага. Предполагам, че това, което е разумно от гледна точка на държавен резерв и военновременни запаси по отношение на горивата и данъчните складове ще бъде подкрепено, но колкото до бензиностанциите, силно се съмнявам, че ще получат нашата подкрепа.

Ако се получи тази подкрепа, кой ще спечели повече – частен ли  е интересът тук, или по-скоро обществен?

Много ми е трудно да отговоря на този въпрос. По-скоро трябва да е общественият интерес, но като гледам, управляващите успяват да компрометират всяка добра идея. Виждате – щяхме да правим държавен холдинг за ВиК-дружествата. Там нищо не се случва и не знам как ще се случи. Обединението магистралите да бъдат под една държавна шапка – и там нещата не вървят добре. Силно се съмнявам дали  и този път добрите намерения няма да оправдаят поговорката „пътят към ада е постлан с добри намерения“.

Защо правителството точно сега забеляза монопола на „Лукойл“, който е видим поне от няколко години?

Идват избори и от гледна точка на управляващите е хубаво да намерят някои популярни мерки за вдигане на имиджа си, но пак казвам, горивата не са най-подходящият инструмент за това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!