Васил Велев бърза за внесе плана за възстановяване на България.
Васил Велев бърза за внесе плана за възстановяване на България.

Бързаме да внесем Плана за възстановяване навреме, за да сме сред първите одобрени! За това информира Васил Велев, заместник-председател на икономическия и социален съвет.

ИСС прие резолюция, с която призовава към постигането на консенсус и своевременно внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост.Целта е България да е сред първата група одобрени за финансиране страни.

Очакваме аванс  от над 1,5 млрд. лева през лятото

Велев подчерта, че внасянето на плана в първоначално определените срокове би позволило започване на неговото изпълнение. През лятото очакванията са България да получи над 1,5 млрд. лв. аванс.

„Планът, който беше предложен първоначално, в резултат на много предложения, претърпя сериозно развитие.

Разбира се не е съвършен, ние имаме още няколко предложение, които сме добавили в резолюцията. Смятаме, че трябва да се спази срокът, за да стартира неговото изпълнение“, посочи още Васил Велев.

Повече пари за модернизация на икономиката

Той очерта и какви са предложенията за преструктуриране на средствата, които от ИСС отправят: Да се увеличат средствата за модернизация на икономиката, за нейната трансформация. Формирани са три такива фонда за целта – за технологична модернизация, за „зелен преход“ и за цифровизация на икономиката. Там са заделени общо 900 млн. лв.

„Ние предлагаме тази сума практическа да бъде удвоена, да бъдат добавени още 400 млн. лв. за технологична модернизация и още 700 млн. лв. за зеления преход, главно за насърчаване на ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници – бел. ред) мощности. Производство и съхранение на енергия от ВЕИ за собствени нужди, както на предприятията, така и на домакинствата“, обясни Велев.

Повече пари и за сектор „Човешки ресурси“

По негови думи има и предложение да се увеличат средствата за човешките ресурси. Тоест за придобиване на дигитални умения от работещите хора.

„В момента заделените за тази цел средства са 290 млн. Предлагаме те да бъдат завишени до 500 млн. лв., като смятаме, че този ресурс може да бъде заделен за сметка на кредитен ресурс. Освен около 6,5 млрд. средства безвъзмездни средства,

България има право на над 4,5 млрд. евро изгодни дългосрочни кредити.

Кредити, които ще бъдат взети при най-добри условия за България. Практически ще бъдат безлихвени“, смята Васил Велев.

Пари ще има и за енергийна ефективност на жилищата

„Програмата за подобряване на енергийната ефективност на сградите – жилищни, обществени и индустриални, трябва да се реализира главно с такива кредитни средства. Малка част от средствата следва да са грантове, тъй като при енергийна ефективност се спестява енергия, спестява се от сметки, а с тези спестявани се връщат съответни кредитите. Те могат да бъдат използвани и „завъртени“ няколко пъти, така че да се върви на много по-широк фронт, отколкото сега са заложени“, допълни още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук