Асен Василев
На снимката: Асен Василев.

България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка. Това заяви на изслушване  в парламента за промените в Плана за възстановяване и устойчивост вицепремиерът Асен Василев.

Той увери, че сигурността на енергийната система е гарантирана, но България няма как да се откаже от своята енергийна независимост.

„Цената на газа – ресурс, който България не контролира и в нашия регион имаме един основен доставчик, който в момента е във война с Европейския съюз и ни сложи в списък с неприятелски държави. Има много широкомащабни мерки свързани с инсталирането на малки соларни централи, много голяма програма за саниране, геотермалните източници на енергия, които даже и при нискотемпературен режим могат да помогнат с отопление. Един голям капацитет от батерийни мощности – 6000 мегаватчаса, които могат да подават пикова енергия от около 1 гигават.  Т.е. да намалят пика на потреблението с 1 гигават“, каза Василев.

По думите му до края на годината България може да договори проекти на обща стойност от 5 до 6 млрд. лева.

Той обясни, че, за да се избегне енергийната зависимост на страната от Русия и затваряне на въглищните ни централи, се наложило новото правителство основно да редактира Плана, изготвен от предишните кабинети, в сектор „Енергетика“.

По думите му, ако Българя беше приела предишния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), сега щяхме да имаме проект за парогазова централа при липса или много висока цена на природния газ.

„Ако бяхме приели този План за възстановяване и устойчивост, изготвен от предишни правителства в момента България щеше да се е ангажирала да изгражда парогазова централа в Маришкия басейн при липсата на газ и при върхови цени на газа в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата въглищни централи с национален статут и критично важни за системата. Не го приехме този план“, заяви министърът.

Вицепремиерът припомни за проведените обществени обсъждания – със специалисти и с индустрия, и добави, че уверението е до 15 март планът, на техническо ниво, да бъде затворен с комисията. В него са заложени капацитет от батерийни мощности.

„Тези мощности ще бъдат изградени на конкурентен принцип в България, като управлението на търговете, за да няма никакво съмнение, всичко това ще бъде управлявано от Европейската банка за възстановяване и развитие. Ако мислите, че те са корумпирани, може да имаме различия във вижданията. Същото се отнася и до геотермалните проучвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се вижда голямо наличие на геотермален ресурс„, каза още Асен Василев.

Той отрече да е имало кризисен пиар по Плана за възстановяване и устойчивост.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук