Асен Василев

Служебният министър на финансите Асен Василев заяви, че твърденията на ГЕРБ, че служебното правителство вдига многократно данъка печалба, са целенасочени лъжи и пълни глупости.

Василев: Оставаме си с 10% данък

Ние си оставаме на 10% данък, както винаги сме си били, посочи служебният финансов министър.

Това, което се променя е във връзка с приемането на глобален данък – един продължителен процес, по който България е одобрила позицията си миналата седмица. Това е инициатива идваща от Г-7 най-развити индустриални страни в света. Тя е подкрепена от общо 130 държави от 139 участвали в този процес, като от Европа единствената против е била Естония заради сложната си данъчна система.

Финансовият министър обясни, че тази промяна се отнася единствено до големите международни компании, които имат над 750 хиляди евро генериран годишен оборот, а в България такива са само 10. Повечето от тях са големи търговски вериги, сред тях няма български компании.

„Ако една чужда компания работи в България, има обороти над 750 хиляди евро и по-малко от 25% от нейните работници, нейните активи са в България, тя ще подлежи потенциално на такава минимална данъчна такса“, поясни министър Василев.

Какво казаха от ГЕРБ?

По-рано днес по време на своя пресконфереция представители на ГЕРБ заявиха, че служебното правителство повишава корпоративния данък без обществен дебат и оценка на въздействие.

От ГЕРБ заявиха, че са се информирали за решението от сайта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Очевидно обаче от там не са успели съвсем да разберат за какво точно става въпрос.

Заявеното желание е увеличение на минимална ставка от 15%. За всички работещи това означава минимално 50-процентно увеличение на данъка. Няма ефект за оценка за въздействие върху бизнеса, върху инвестиционния климат, подчертаха от ГЕРБ и обявиха, че това се прави непрозрачно.

Защо финансовият министър не осветли това свое решение? В кой коридор, в коя стаичка е притиснат, за да прокара това свое решение за повишаване на данъците, запитаха още от ГЕРБ. Именно на тези въпроси министър Василев отговори на извънреден брифинг, опровергавайки твърденията на ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!