Хранителни стоки

Всяка седмица жителите на Северна Гърция пътуват до България за по-евтини горива и хранителни стоки, предаде днес кореспондентът на БНР в Гърция. Оказва се, че колкото и да се оплакваме от повишаването на цените у нас, в Гърция те са още по-високи.

Оказва се, че много от гърците пътуват по четири пъти на месец до България, за да заредят автомобилите си на по-ниска цена. Собствениците на бензиностанции в Северна Гърция се оплакват от нисък оборот, а част от тях дори затвориха. Анкети на гръцките медии от граничните пунктове показват, че гърците, които живеят в северната част на страната, балансират семейния бюджет и с български хранителни стоки, като дори твърдят, че българските стоки са не само по-евтини, но и качествени.

Поради същите причини ние българите пък пътуваме до Турция, привлечени от ниската турска лира и по-евтините стоки.

Икономиката на близкия до границата ни град Одрин в Северозападна Турция се крепи основно на българските клиенти, които ежедневно, и особено през почивните дни, се трупат на опашки по границата, по магазини и пазари, за да пазаруват почти на безценица.

Насищането с българи в Турция е толкова голямо, че в Одрин вече има табели и менюта на български език. Някои етикети и цени също са преведени на български, а в отделни обекти може дори да се пазарува с български левове.

Търговията с южната ни съседка се улесни с решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което позволи пътуване на българите само с лични карти без задгранични паспорти. Това доведе до вътрешна миграция на търговци от съседни окръзи, за да търсят работа в близките до българската граница градове.

Гърци от Североизточната част на страната също пазаруват в Турция, но не могат да се сравнят с десетките хиляди българи, които посещават Турция ежеседмично. Спират ги по-голямото разстояние и опашките на границата.

Това движение на хора, търговци и стокообмен напомня за времето преди два века, когато по тези територии е живяло християнско и мюсюлманско население, което е извършвало абсолютно същото нещо – търговия. Хората са обикаляли региона в търсене евтини и качествени стоки и услуги, обмен на работна ръка и начини за препитание. На същите територии сега има три отделни държави, разделени с граници по между си, но хората от ХХI век продължават да правят същото като предците им от XVIII век –  балкански алъш-вериш в най-чистата му форма.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук