Министри в кабинета на Тереза Мей са изразили загриженост, че премиерът може да допусне компромис за Брекзит като се съгласи цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз за неопределен период, ако търговска сделка не бъде постигната по време на преходния период, който изтича в края 2020 година.

Би Би Си разполага с информация, че по-твърдолинейни министри като Лиъм Фокс, Майкъл Гоув и Доминик Рааб са изразили безпокойство по време на последната среща на кабинета, от тази временна мярка, която може да се превърне в постоянна, по техните думи. ЕС предложи оставане на Северна Ирландия в митническия съюз, ако търговска сделка не бъде постигната навреме. Това е така наречената „предпазна клауза“, за да се гарантира, че презграничната търговия няма да бъде нарушена. Но Великобритания твърди, че това ще доведе до граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което е неприемливо.

И Лондон, и Брюксел искат избягване на твърда граница, но не намират формулата. Предполага се, че сега ЕС е готов да приеме идеята цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз за неопределено време, докато бъде намерено решение, но „брекзитиърите“ не харесват термина „неопределено“ и предпочитат конкретен срок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!