ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи.

Партията на премиера в оставка Бойко Борисов реши да се обърне към КС с питане, дали е допустимо с решение на Народното събрание да се отнемат и ограничават правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони.

“Внесохме искане за обявяване за противоконституционно решението на НС за мораториума, както и искане за тълкувателно решение по него. Имаме и особено искане за бързина на произнасянето, тъй като има текст от решението, засягащ лечебните заведения. Считаме, че в момент на пандемия е изключително трудно лечебните заведения да се справят със забраната, която е в мораториума да не разполагат с недвижимото и движимото имущество”, каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева коментира, че наложеният мораториум е противоконституционен.

„Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – КС, президентството, съдебната система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви тя.

„Когато заявяваш, че си символ на промяната ти трябва да спазваш Конституцията, която има пряко действие. Трябва да даваш най-малкото пример с това. Има-няма за три дни мнозинството в това Народно събрание прие не по-малко от три противоконституционни решения“, каза още Захариева.

Припомняме, че миналата седмица след близо 2-часов дебат беше приет мораториум върху почти всички действия на Министерския съвет в оставка. Тогава по въпроса все отношение и доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право, който поясни, че предложеният още първата седмица текст за мораториум от страна на БСП е можел лесно да бъде отхвърлен от Конституционния съд. С това той обясни и защо една седмица по-късно се гласува подобен текст на ПГ на „Изправи се! Мутри вън”, който обаче според него е доста по-детайлен, поради което има и по-голяма вероятност да издържи пред КС.

ГЕРБ се отказа да иска оставката на Мая Манолова като председател на комисията за ревизия на управлението

Въпреки очакването, че днес ГЕРБ ще депозира в деловодството на Народното събрание искане за оставката на депутата от „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова като председател на временната комисия за ревизията на управлението, от ГЕРБ заявиха, че няма да го направят. Причината за заканата беше начинът, по който тя, заедно с още 4-ма представители на комисията, посети „Булгартрансгаз” в петък. Тогава народните представители изискаха документация за проекта „Турски поток“.

От ГЕРБ посочиха, че според тях Манолова е злоупотребила с позицията си, за да извлече „евтин политически дивидент”, докато самия акт беше окачествен като „нахлуване”, „фарс” и др.

Теменужка Петкова, енергийният министър в оставка, оспори начина, по който се е изискала информация за проект, който е обект от  националната сигурност:

„Такава информация се предоставя по официален ред, заверена, подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът. Тези действия и с това нахлуване не знам като какъв факт мога да го определя. Съвсем като едно вероломно нахлуване в едно държавно дружество. Смятам, че това е поведение, което не подобава на един народен представител“.

Същевременно в интервю за БТВ Мая Манолова заяви, че няма да подаде поисканата и оставка, а ГЕРБ са реагирали истерично, което показва, че има какво да крият.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!