Високите върхове са най-честните съдии, които не може да подкупиш. Не можете да заобиколите по пътя към тях, трябва да ги качите. Върхът те поставя на мястото ти. Това беше коментарът на известният български алпинист  Дойчин Василев в ефира на БТВ.

Поводът е вчерашният фатален инцидент на втория по височина връх на планенатат К2, при който загина Атанас Скатов. Според официалната информация това е станало на слине от 3-ти базов лагер, а като най-вероятна грешка е човешкият фактор.

76-годишният Василев има зад гърба си две експедиции към Еверест, изкачил е още осемхилядниците Дхаулагири и Макалу.

„Над 90 процента от инцидентите в планините са човешки грешки. Нищо не ти гарантира безопасност, независимо колко си подготвен или това, че си изкачил толкова осемхилядници“, обясни той.

Като вероятна версия е грешка приобезопасяването на въжето. „Ако му е било студено на ръцете, налага се да работи с ръкавици, а това е проблем и понякога затруднява боравенето с инвентара, с въжетата. Това е един вариант“, допълва Василев.

В заключеие отбелява, че К2 е изключително тежко предизвикателство, няма лесен път до К2. Там случайни хора не отиват. Цялата експедиция е сложна, а освен това два дни по-рано има двама загинали от същата експедиция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!