Стотици хора участваха в най-мащабния до момента протест в най-големия град на Мианмар Янгон срещу воененият преврат в страната съобщиха световните агенции. В него се включиха студенти и работници.

„Военен диктатор, провал, провал; демокрация, победа, победа“, скандираха протестиращите. Те призоваха избраният лидер на Мианма Аун Сан Су Чжи и останалите, които са били задържани, след като армията взе властта в понеделник, да бъдат освободени.

В началото на седмицата военните управници на Мианмар наредиха на мобилните оператори и интернет доставчиците да спрат достъпа до Туитър и Инстаграм.

Говорител на Туитър изрази сериозно безпокойство от името на компанията „във връзка с нареждането да бъдат блокирани интернет услугите в Мианма“. „Това накърнява обществения разговор и правото на хората да направят така, че гласът им да бъде чут“, заяви тя.

Говорител на Фейсбук потвърди за блокирането на Инстаграм.

„Призоваваме властите да възстановят връзката, за да могат хората в Мианма да общуват с роднините и приятелите си и да имат достъп до важна информация“, каза той пред Ройтерс. Самата социална мрежа Фейсбук също е блокирана.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!