Владимир Кисьов
на снимката: Владимир Кисьов

Крайно време е да бъдем приети в Шенген. В момента това е един „черен печат върху челото“ на гражданите на Румъния, България и Хърватия, които хем са страни-членки, хем са „втора категория“ европейци. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ експертът по международни отношения Владимир Кисьов.

Припомняме, че на 6-ти юли Европейският парламент призова Европейския съвет незабавно да предприеме действия за приемането на трите държави. По време на дебата в Страсбург евродепуtатите заявиха, че трите страни са изпълнили критериите за членство. Очаква се гласуване на резюлюция.

Още след 2001-ва трябваше да се положат усилия. Това беше периодът веднага след отпадането на визите. Тогава зарадвани от свободата за пътуванията, забравихме, че трябва да се свърши още работа за влизането в Шенген. Фактът, че не не сме приети пречи за нормалното развитие и за бизнеса и за привличането на инвестиции, считам, че е крайно време да бъде прието и от Съвета, заяви той.

По думите му България е напълно готова с покриването на изискванията, а причините са външни и определени държави винаги влизат в ролата на „екзекутор“.

Причините се виждат и в самият ЕС. Те винаги са имали политически елемент особено в най-големите опоненти. Дължи се на вътрешни неразбории; избори и позиции на определени държави. Именно това пречеше да няма единодушие по приемането на България в Шенген. Нещо, което не е справедливо. А от друга страна всичко е изпълнено от години.

Защо 12 години, които бяха доминирани от управлението на Борисов, не успяхме да влезем в Шенген; кои са истинските причини да не може да убедим европейските ни партньори това да стане досега и кой е против въвеждането на еврото в България – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!