Владимир Левчев
на снимката: Поетът, писател и преводач Владимир Левчев

Владимир Левчев е български поет, писател, журналист, политик, активист на „Екогласност“ и преподавател в Американския университет в Благоевград. Син е на поета Любомир Левчев. Владимир Левчев е автор на стихосбирки и романи, издадени в България, както и пет стихосбирки, издадени в САЩ. Превеждал е на български стиховете на Елиът, Гинзбърг, Кюниц, Хенри Тейлър, Висоцки, както и „Бхагавад гита“. Сътрудничи със статии за политика и култура на вестник „Дневник“ и други периодични издания.

 

Станахме свидетели на батални сцени в Капитолия по време на заседанието на Конгреса, на което впоследствие беше потвърдена победата на Байдън на изборите. Какво се случва в САЩ, защо се стигна до това привърженици на Тръмп да нахлуят в Конгреса? 

Това, което стана, беше шокиращо. Сградата на Капитолия е била атакувана (и изгаряна) само веднъж в историята, по време на войната с Британия през далечната 1812 г. А вчера сградата на Капитолия беше нападната от тълпа яростни и крайни привърженици на президента Тръмп, решени да спрат с насилие официалното приемане от Сената и Конгреса на изборната победа на Байдън и Харис. Това поставя Тръмп в уникална позиция сред американските президенти, след като беше и импийчнат, и дори когато беше избран преди четири години, не спечели популярния вот. С това, което се случи сега в Капитолия, той изгуби и подкрепата на повечето свои привърженици републиканци, които харесваха фискалната му политика, но се разграничават от крайната десница, която няма респект към демокрацията и закона.

Ще повлияе ли случилото се на бъдещия мандат на Джо Байдън?

Да. Колкото и да е тъжно да се каже това, защото при снощния опит за метеж имаше и жертви. Джо Байдън, след балотажа в Джорджия на 5-и януари, ще има демократическо мнозинство и в двете Камари на законодателната власт, а също и по-голяма подкрепа като президент от умерените републиканци, които категорично се разграничиха от метежниците и са готови да работят с един умерен президент от другата партия.

Как щурмът на Капитолия ще се отрази на американската демокрация? Все пак Америка е сочена за символ на свободата и демокрацията?

Слав Богу, метежът не успя. Макар и наранена, демокрацията победи. И това стана, защото повечето хора вярват в нея. И институциите са стабилни.

Как си обяснявате факта, че група хора, приличащи на участници в някакъв карнавал, успяха да превземат американския парламент?

Имаше необясними пропуски в охраната. По време на демонстрациите на „Живота на черните има значение“ имаше тежко въоръжена полиция пред Белия дом. Не и сега. Въпреки агресивната реторика на някои от протестиращите. Задължително е да се потърси строга съдебна отговорност от метежниците и вярвам, че това ще стане. Лошото е, че техният, така да се каже, основен вдъхновител вероятно ще остане в Белия дом до 20-и януари.

Ако това се случва в държава като САЩ какво можем да очакваме в страна като България например?

В България имаме демократично избирано (макар и най-често корумпирано) управление само от 30 години. Рабира се, имали сме демократични избори и преди Втората световна война, макар, че е имало и преврати. Спомняме си, че през 1990-а, беше инсценирано запалване на Партийния дом, беше допусната тълпата вътре, а след това се оказа, че този инсцениран метеж е послужил като прикритие за изгарянето на архивите. Но сега все пак ние сме в Европейския съюз и е много по-трудно някой автократ да узурпира властта чрез метеж и преврат. Макар че и в ЕС има лидери със съмнителна привързаност към демокрацията, като Орбан, който измисли термина „нелиберална демокрация“. Но и той е идвал на власт с избори.

Загуби ли Тръмп от това, че не призна резултатите от изборите и на практика предизвика безредиците във Вашингтон и според Вас можем ли да очакваме да се кандидатира отново след 4 години?

Тръмп вероятно смяташе, че няма какво да губи и беше решен да се бори докрай да остане в Белия дом. За съжаление много изгуби Републиканската партия, която винаги е била партия на реда и закона, а сега се отъждествява с националпопулиста Тръмп. В традиционно червената (т.е. републиканска) Джорджия двама демократи спечелиха изборите за сенатори на балотажа на 5 януари, според мен главно благодарение на това, че Тръмп успя да убеди своите най-верни избиратели, че изборите в Джорджия (които самият той изгуби) са тотална измама. И така мнозина републиканци вероятно не са гласували. Също и снощи, след неуспешния опит за преврат и атаката над Капитола, Тръмп изгуби подкрепата и на някои от своите най-твърди поддръжници в Сената, включително вицепрезидента Пенс. Пенс има много по-голям шанс да бъде кандидат на републиканците след 4 години. Тръмп, за съжаление има обаче много яростни и крайни привърженици, които не са привърженици на демокрацията и властта на закона. Видяхме това снощи. Той има привърженици дори не само в САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!