Македония
На снимката: Владимир Перев

Включването на българите в Конституцията на РС Македония би им дало легитимност. Макар и да са малка бройка по документи – около 1500, това ще им даде кураж да изразят своята национална принадлежност. Това мнение изрази журналистът Владимир Перев специално за ДЕБАТИ.БГ.

Припомняме, че преди дни имаше изказване на македонския премиер Зоран Заев, че не може да включи българите в Конституцията.

Българите не трябва да бъдат пренебрегнати в една Конституция на една демократична държава, която очакваме, че ще стане Македония и името им трябва да бъде споменато там. Мисля, че животът им няма да се улесни, но няма и да им го влоши. Няма да има последствия от тази работа, каза той.

По думите му назоваването на на българите в Македония като име ще е по-скоро историческа последователност от 1300 насам в една територия, в която е имало българска култура.

Жалко е, защото последните стотина години се случи, да не използвам думата “геноцид”, на българите от собствената територия и след това изгасна идеята за българите като единствен народ в България и Македония. Тежко е за всеки от нас да каже какво мисли, защото не се знае какво ще предизивка. Не може да очакваме много неща и огромна промяна в позицията на Македония към българите. Тя е повлияна от Белград и Атина и от едно историческо наследство от последните сто години. 

Каква е политическата логика на подобен акт; ще бъде ли приета декларацията в „червени линии“ от македонския парламент и възможно ли е диалогът между двете страни да бъде прекратен –  цялото интервю четете ТУК

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук