Министерският съвет прие решение, с което защитени зони и запазване на природното райско кътче Корал остана към защитена зона Ропотамо; Карадере към плаж „Шкорпиловци“ и Паша дере към Галата.Това обяви служебният екоминистър Асен Личев на съвместен брифинг със служебния министър на икономиката Кирил Петков.

„Това означава, че целият МС е на едно мнение, че естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а е едно наследство, което трябва да се опази и съхранява за идните поколения“, коментира Личев.

Личев обобщи, че защитената площ е 700 хектара и коментира, че се надява, че никой няма да си позволи да отмени днешното решение и да позволи застрояването им в бъдеще време.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков поздрави министър Личев и екипа му за постигнатото.

„Това са плажовете, които знаем, че са едни от малкото останали където може да се види истинска природа. Докато това е огромна победа за екологията, това е огромна победа и за българската икономика, защото ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на Черноморието. Този тип туризъм е фокусиран върху българската красива природа, където хора от цяла Европа могат да се насладят на останали дюни, да видят запазени видове, които не се срещат никъде другаде“, коментира той и подчерта, че този туризъм е много по-доходоносен отколкото масовия, на който сме се нагледали досега.

По думите му, когато говорим за туризъм става дума за една монета с две страни. Петков каза още, че до момента не е получавал покана да участва в следващ кабинет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!