саръгьол

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) във вторник постанови, че Симеон Сакскобургготски, последният управляващ български монарх, и сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок, няма да имат два имота – ловна хижа и лятна резиденция- които са им били върнати по-рано, съобщи „Политико“.

Всички имоти на царското семейство в България през 1947 г. бяха прехвърлени на държавата след идването на комунистите на власт, пише медията. Сакскобургготски и сестра му искаха предишните им имоти да бъдат реституирани, след като с решение от 1998 г. беше установено, че предишното прехвърляне противоречи на правото на собственост.

Сакскобургготски, който беше цар от 6 до 9 години и премиер от 64 до 68 години (от 2001 до 2005 г.), спечели други имоти в българските съдилища, като двореца Врана в София. Но съдът в Страсбург отхвърли искането на него и сестра му за два по -малки имота: лятната резиденция Ситняково в Рила планина и ловната хижа Саръгьол.

В своето решение съдът казва – наред с други причини за отхвърляне на иска – че една държава не е задължена „да възстанови собствеността, която е била прехвърлена на тях, преди да бъде потвърдена“ в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.

Въпреки че съдът отхвърли исковете за собственост, той оспори забраната за търговска експлоатация на горските имоти, върнати на семейството. Магистратите постановиха, че мерките, предприети от българските власти, са били „извънредни“ предвид съществуващото законодателство за опазване на горите, а те са „непропорционални и са наложили прекомерна индивидуална тежест“ на бившия цар и сестра му.

Държавата България ще трябва да плати на Сакскобургготски 5000 евро за съдебни разходи, поставнови решението на ЕСПЧ.

Личев предложи хижа „Саръгьол“ за обект на културното наследство

Междувременно министърът на околната среда и водите Асен Личев е изпратил заявление до министъра на културата за определяне на хижа „Саръгьол“ като обект на недвижимо културно наследство, съобщиха от МОСВ.

Хижа „Саръгьол“ попада в границите на Национален парк „Рила“, в който горите, земите и водните площи са в режим на изключителна държавна собственост. Имотът е предоставен за управление на Министерството на околната среда и водите със заповед на областния управител на Област София от февруари 2021 г. Той се намира в непосредствена близост до защитена територия „Централен Рилски резерват“.

Дворецът „Саръгьол“ представлява обширна дървена сграда, използвана като ловна хижа от царете на Третото българско царство. Построен е от Цар Фердинанд I между 1912 и 1914 г. След 1946 г. „Саръгьол“ е национализиран, ремонтиран и съхранен в автентичния си вид. Стилът е съчетание на възрожденски и алпийско-европейска архитектура.

Гората около имота е вековна и уникална със своята автентичност, състав и възраст. Хижата е подстъп до ядрото на най-голямата популация на балканска дива коза в страната, а в непосредствена близост са едни от най-съхранените и запазени местообитания на глухар и кафява мечка. Тези видове, които са вписани в Закона за биологичното разнообразие, са индикатори за състоянието на горите и критерий за висока стойност на биологичното разнообразие в тях.

„Съчетаването на историческото значение на обекта с уникалния ландшафт и богатото биологично разнообразие в района предпоставя да бъдат положени необходимите грижи за съхраняване на хижа „Саръгьол“ – посочва министър Асен Личев в писмото си до министъра на културата.

МОСВ предвижда хижата да бъде функционално обособена като научно-координационен център за обмяна на опит и провеждане на обучения между експерти от системата на министерството и учени, занимаващи се с изследване и мониторинг на биологичното разнообразие. С полагане на необходимите грижи, в активния летен сезон сградата може да стане достъпна и за посещения на туристи с културно-познавателна цел.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук