Васил Чакъров, изложба

„Живот на село” в столичната галерия „Стубел“ е поредната изложба от дългосрочния проект, представящ творчеството на Васил Чакъров (1934 – 2018). Протичаща синхронно с изложбата му в галерия „Графикарт“ (ул.”Златовръх” 50), тя насочва към графичното наследство на художника.

Изложбата в галерия „Стубел“ се открива на 2 ноември, а тази в „Графикарт“ – на 9-и.

„Живот на село“ е цикъл, изпълнен в периода 1977 – 1983 година. Чакъров е градски човек, но детските впечатления са белязали трайно неговата чувствителност.

Делник
Делник

Художникът предлага многопосочни размисли за българското село, неговите атрибути, корени, цвят. Интерпретациите му не ни отпращат в етнографските пространства на миналото, а сами плод на живо докосване, събуждат разбиране за смисъла на земното ни съществуване. Видени в тяхната простота и естественост, нещата от живота на село като знаци на битието говорят за ценности, които в съвременния забързан свят сякаш забравяме. А селото наистина повече от града предполага потапяне в природата, която ние все по-често виждаме през екрани. Графиките на Чакъров ни напомнят също, че функционалното, рационално ползване на визуалните образи не е достатъчно. Че сетивното, докосването до реалната предметност лежи в основата на изкуството.

Чешмата с обицата
Чешмата с обицата

Към тези и още много въпроси ни отпращат творбите на Васил Чакъров.Надяваме се да оцените в тях не само качествата на графиките, но да откриете своите проекции и мисли“, пише Ружа Маринска в предисловието си към каталога за двете изложби.

Васил Чакъров е роден в кюстендилското село Багренци, но почти целият му живот преминава в Самоков, където работи и като учител. Художникът участва в множество окръжни и общи художествени изложби в България, СССР, Полша, Унгария, Дания и Чехословакия. Реди самостоятелни изложби в Софийска градска художествена галерия, галерията на СБХ, в галерии в Пловдив, Благоевград, Кюстендил и Сливен.

През 2008 година Васил Чакъров получава националната награда „Захарий Зограф“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук