Според концесионера дюните са унищожени с багер Снимката е илюстративна

Бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро е „отворил вратата“ за строежи в над 11 защитени териотории като е погазил съществуващ закон. Това стана ясно по време на пресконференция на служебния министър на околната среда и водите – Асен Личев.

Нарушението е станало дни преди изборите на 4 април. Тогава е издадена заповед, с която е отпаднала изричната забрана за строежи в 11 защитени територии, осем от които са край морето и има пясъчни дюни в тях, и е направено промяна, разрешаваща навлизането и паркирането там на превозни средства, каравани, разпъване на палатки и други дейности.

Сред тях са „Каваците“, „Алепу“ със строящия се там хотел подпорна стена, „Перла“, „Златна рибка“, „Градина“, ММЦ „Приморско“, „Бабата“ край Слънчев бряг и др.

Шефката на РИОСВ – Бургас се разделя с поста си

Уволниха шефката на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова заради нарушения. Причината е допускане на строителство на къмпингите „Градина“ и „Смокиня“ въпреки изричната забрана за това.

На 9 април, съвсем малко преди края на предишния кабинет, тя подписала заповед за отмяна на императивната забрана. На практика въвежда изключения. Отмених днес заповедта като нищожна. Уволних лицето като негодно“, заяви Личев.

Той и колегите му в министерството обясниха, че със заповедта на шефката на РИОСВ – Бургас се променя режима в защитената зона, която обхваща къмпингите, както и на плажа към тях.

Иванова премахнала забраните, важащи още от 80-те години на миналия век. А мотивът й бил целесъобразност – натрупали се били „фактически обстоятелства“, които изисквали промяна. Тоест да се узаконят натрупани беззакония.

11 директори на регионални звена – назначени без конкурс

„Заварих 11 директори на регионални звена – РИОСВ- паркове и басейнови дирекции, които са назначени и не е проведен конкурс за тяхната длъжност. Ако забелязвате още не съм ги и сменил. Уважавам професионализма, но ако сгафят – уволнявам ги веднага. Такъв е случаят днес“, поясни Асен Личев.

„На 9 април, накрая на мандата, министър Емил Димитров подписва една заповед, с която се изменя една друга заповед от далечната 1984 година за местността „Каваците“ за два къмпинга – изненадващо отменя императивната забрана за строителство. На практика въвежда изключение. Дава се възможност и на всички, които искат да влизат вътре с техника. Мотивировката на госпожата, която е изпълнявала длъжността директор на РИОСВ-Бургас е била, че там са се насложили незаконни ползвания, които трябва да се узаконят“, обясни той.

Междувременно стана ясно, че директорката на ОПОС не може да бъде открита над 40 дни в България.

Личев добави, че е генерирано закъснение между 9 и 17 месеца по отношение на плановете за управление на риска от наводнение и плановете за управление на речните басейни, което ни застрашава от нова наказателна процедура от ЕК.

Според Личев Националният план за управление на отпадъците ще спомогне за това да се избегнат санкции от Европейския съюз. Той допълни, че тепърва ще се прави анализ за положението в другите защитени територии с пясъчни дюни, чиято защита срещу строежи временно е била свалена.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук