Асен Василев АПИ

Мобилизиран е 2,5 млрд. лв. капитал, който да стигне до бизнеса в рамките на програма „Възстановяване“, обяви днес финансовият министър Асен Василев на съвместна пресконференция с министъра на икономиката Кирил Петков.

Той посочи, че мерките по програмата са насочени към малкия и среден бизнес, които могат да кандидатстват за обезпечени кредити още от днес.

До 80% от обезпечението на кредитите ще се гарантира от държавния Фонд на фондовете, а останалите 20% риск остава за банката, която трябва да прецени индивидуалните си клиенти. Максималният размер на кредитите ще бъде до 3 млн. лв. или до 70% от оборота от 2019 г. насам. Лихвите ще са пазарни, не преференциални. Кредитите ще се дават за срок до 7 години, с възможност за гратисен период през първите 12 месеца, казаха министрите.

„Всеки играе правилната роля. Държавата приема систематичния риск на пазара за това, че една голяма част от нашите фирми ще продължат да съществуват и да живеят, а банките поемат това да познават добре клиентите си и да оценят индивидуалния риск на всяка една компания. Така даваме възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си през тази трудна година и половина, да вземат кредит или за инвестиция, или за оборотни средства, за да продължат да се развиват“, посочи Василев.

Кирил Петков пък съобщи, че с няколко банки вече договорите са подписани, а парите са при тях.

„Вече малките и средните бизнеси могат да отидат и да вземат своите пари за възстановяване“ каза Петков и изрази увереност, че предприятията ще успеят да се възползват от програмата и това ще доведе до възход на икономиката.

Относно най-големите кредитополучатели от Банката за развитие икономическият министър обяви, че една от 8-те компании е обявила, че ще изплати 40 милиона от собствения си дълг.

„Надявам се, че те ще отидат в поне 40 компании, даже 400.“ коментира Петков.

Във връзка със санкциите по глобалния закон „Магнитски“ от финансовото министерство обясниха, че са получени възражения от Ирена Кръстева, която настоява да бъде извадена от списъка със санкционираните. Кръстева, която е майка на бизнесмена Делян Пеевски, попадна в списъка, тъй като двамата имаха участие в общи компании. От министерството казаха, че възражението ѝ ще бъде разгледано и ще имат становище по въпроса след като се направи проверка по случая.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук