Администрацията на ГЕРБ, която разреши „Алепу“, сега протестира срещу него. Около 80 симпатизанти и представители от структурите на ГЕРБ в Приморско и Бургас се събраха пред спорния строеж с обвинения към новия инвеститор, който обвързаха с партиите на протеста.

Начело на акцията бяха кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, също зам.-председател на ГЕРБ, депутатът Димитър Бойчев, Жечо Станков, Галя Желязкова, Ася Пеева, общинският председател на ГЕРБ в Бургас Иван Вълков и други.

Любопитно е, че част от тези хора са били в администрацията именно, когато е получено разрешението за строеж и всички съпътсващи го дейности. Освен това е публично известно, че един от проектантите на „подпорната стена“ е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър в оставка Екатерина Захариева.

Проектът беше изненадващо прехвърлен преди дни от една от фирмите-любимци на властта „Главболгарстрой“. Компанията се отказа от реализацията на „Алепу Вилидж“. Като причина бяха посочени имиджови щети. В свое изявление новият инвеститор,  от Приморско – Стоян Василев заяви, че ще търси законов и приемлив за обществото начин да го завърши след като се изчакат всички съдебни решения. Пое и ангажимент да чуе мнението на всички заинтересовани страни.

Конкретният повод за акцията днес, посочена от демонстрантите, които явно разчитат на късата памет на обществото, е скорошен скандал именно с Василев. Той се оказа брат на Здравко Василев, известен с участието си в „Биг Брадър“ и кандидат-депутат от листата на „Изправи се! Мутри вън“ във 2- ри МИР Бургас. Той се разграничи публично от брат си.

В края на миналата седмица един от лидерите на коалицията Мая Манолова се включи на живо от плажа и призова строежът да бъде демонтиран и плажът да бъде възстановен в първоначалното му състояние като виновните лица понесат отговорност, независимо кой е собственикът. Най-вероятно именно това е провокирало местната структрура на ГЕРБ да направи контра акция.

Припомняме, че скандалният строеж на емблематичния Шофьорски плаж първоначално беше представен пред обществеността като „подпорна стена“. Лично бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров беше заявил пубилично, че той лично няма да спре строежа, а от него ще стане хубав хотел. По-късно се отрече от думите си.

След много бройни сигнали за нередности, прокуратурата се самосезира и откри много нарушения, а строежът беше обявен за незаконен и спрян.

Въпреки всички тези факти, общинският съветник от ГЕРБ в ОбС Бургас и бивш шеф на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, който участваше в акцията, подчерта, че именно ГЕРБ са спрели проекта на „Алепу“, а новото мнозинство в в парламента набързо да се опитва да го придобие чрез поставени лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!