Владимир Тодоров
на снимката: Председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров коментира предстоящите промени в Застрахователния кодекс, чрез които ще бъдат наложени лимити на обезщетенията от застраховките „Гражданска отговорност” и като яло състоянието на българския застрахователен пазар.

По негови думи цената на „Гражданска отговорност” само през последните 6 месеца е скочила с над 30%. Причината за това е финансов дъмпинг между застрахователите, срещу който Комисията за финансов надзор не е направила нищо през годините.

„През 2013-2014г. цената на застраховката беше по-висока, но в желанието си да привлекат средства, застрахователите правиха дъмпинг помежду си. Комисията за финансов надзор тогава абсолютно не взе никакво отношение. Това е големият грях пък на Ралица Агайн, че тя допусна тази цена да се срине. Защото ако тя се беше качвала всяка година с по 5-6% плавно, нямаше да стигнем сега до тази ситуация да има скокообразно и лавинообразно покачване на цените.”

Тодоров прогнозира, че скоро няма да има покачване в цената на застраховките „Гражданска отговорност” след резкия скок заради фалита на „Олимпик”.

„В последните 6 месеца цената се качи с 30-40%. Аз мисля, че в момента има някакъв паритет, изясни се ситуацията и се ограничиха плащанията за широкия кръг до 5 хил. лева, така че в момента застрахователите нямат причина да вдигат цените.”

Председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи бе категоричен, че не е имало реална опасност цената на „Гражданска отговорност” да достигне 1000 лева ако не бяха наложени лимити на обезщетенията. Това е било просто хватка на застрахователите в опит да не се лишават от големите си печалби.

А печалбите им наистина са значителни, сочат данните, които ни предостави Владимир Тодоров. По негови думи застрахователите, които продават „Гражданска отговорност” инкасират около 650 млн. лева, а плащанията им са за около 400 млн. лева. От там става ясно, че печалбите на застрахователите са около 250 млн. лева годишно.

Цялото интервю с Владимир Тодоров очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук