Васил Божков, Владислав Горанов
Васил Божков въвлече финансовия министър Владислав Горанов в историята с плащане на процент от печалбата си

Днес за първи път финансовият министър Владислав Горанов коментира публикуваните през последните дни „доказателства” от Васил Божков. Министърът се дистанцира и каза, че няма нищо общо с договора за реклама между „Нове Холдинг“ и „Нова Броудкастинг Груп“. Той обаче не обясни смисъла на точка 3 от паметната записка, която Божков публикува тази сутин, както и защо Домусчиев е поел ясен ангажимент да даде „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса и спазване законите на Р Б“. Важно е да се отбележи, че Комисията по хазарта е на пряко подчинение на финансовия министър.

Божков

В петък бизнесменът публикува „чатове”, за които твърди, че са именно с финансовия министър Горанов. Според публикуваните разговори дискусията касае работата на двама от бившите вече ръководители на Държавната комисия по хазарта – Александър Георгиев и Мария Филипова.

С чатовете Божков се опитва да докажа истинността на своите твърдения, че по отношение на хазартния си бизнес е контактувал единствено с финансовия министър и имал „много доказателства за това”.

Тогава Горанов не коментира темата, само от Министерството на финансите разпространиха съобщение, че той няма да коментира, но не отрекоха достоверността на чатовете.

Днес финансовият министър също не отрече истинността на публикуваните съобщения, въпреки настойчивите въпроси на една от журналистките.

„Нямам спомен да съм имал точно тази комуникация с Васил Божков”, каза министърът.

Още в началото на своята пресконференция, Горанов започна с обяснение за публикациите на Божков.

„Позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството и тя е необоснована.”

Той уточни, че той е поддържал контакти с Васил Божков в качеството си на министър, само за да коментират как би могла да се подобри бизнес ситуацията в страната.

„Опит за внушение е, че правителството е увредило нечий интереси, свързани с бизнес отношения. Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган. Мисля коментарите по темата да спрат дотук. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Не си представям, че държавата се занимава с изземане на бизнеси или толерирането на един или друг бизнес. Споменатите в бележката, каквато и стойност да има този лист хартия, не са коментирани по никакъв начин с представители на правителството“, допълни Владислав Горанов.

И добави:

„Ако някой твърди, че са извършвани незаконосъобразни действия в полза на един или друг стопански субект, лъже. Целта на хората, които имат проблем с правосъдието, е да изграждат своите защитни тези, които да лансират пред обществото.Нямам претенции към г-н Божков, а към организаторите на хазартни игри“, допълни той.

Горанов няколко пъти повтори, че не може да взима отношение в спор между двама частни субекти, визирайки задочната дискусия между Божков и собственикът на „Нова телевизия” Кирил Домусчиев.

Още по темата четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!