лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски
на снимката: лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Взехме решение на предстоящия референдум всеки гражданин сам да реши как ще постъпи съгласно своите убеждения. Това каза на извънредна пресконференция в Скопие лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски относно предстощия референдум на 30 септември за Договора с Гърция за промяна на името и започването на преговори за членство в НАТО и ЕС.

Решението бе взето след консултации с гражданите и различните мнения сред народа – да не се участва, да се гласува против или пък тези, които смятат да се подкрепи Договора, каза още той.

„Всяка една отделна личност, със собствения си морал и съвест ще вземе решение, което смята за най-добро – преди всичко за себе си, за семейството и за нашата мила Македония. Македония е всичко. Партиите не решават. За националните въпроси решава нацията и ние ще се поклоним пред нейното решение“, подчерта Мицкоски.

Според него след Договора с Гърция за името Македония се намира на кръстопът и това не е крачка напред, а пропаст и с неговото приемане се губят всички спечелени до момента позиции в преговорите – Резолюцията на ООН, Временното споразумение и присъдата от Международния съд в Хага.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ повтори позицията на партията си, че с този Договор ще има промяна на Конституцията, институционалната идентичност, която е ключов фактор за националната идентичност и, че ще има промяна на личните документи.

„Днес Македония е един скъп самолет, който се намира в ръцете на непълнолетни хора…Правителството и премиерът Зоран Заев дават лъжливи надежди по отношение на референдума. Те не изпълниха обещанията си“, заяви Мицкоски.

С манипулативния въпрос за референдума гражданите се вкарват в заблуда, защото въпросът не се поставя по същество – за промяната на името на държавата. ВМРО-ДПМНЕ е за членство в ЕС и НАТО и Македония не може да има по-различно бъдеще от това, подчерта Християн Мицкоски и поиска телевизионен диспут с премиера Зоран Заев.

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония.

Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни – Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук